Aerodrom Tuzla postao pretijesan za sve putnike, počinje širenje

Međunarodni aerodrom Tuzla, zahvaljujući sve većem broju avionskih linija za putnički i kargo sabraćaj, 2016. godinu trebao bi završiti s pozitivnim poslovnim rezultatima. To je odgovorne u ovom javnom preduzeću već usmjerilo da radi pozitivnog poslovanja u narednoj godini krenu u projekte proširenja aerodromskih kapaciteta.

Izbor izvođača

Uvođenjem novih i održanjem postojećih avionskih linija, aerodromska zgrada, naime, postala je pretijesna za sve veći broj putnika koji se odlučuju putovati preko ovog aerodroma te se uz njenu rekonstrukciju krenulo i u poboljšanje tehničkih uvjeta piste.

Nove destinacije dodatno povećale broj putnika

U završnoj fazi priprema je projekt prilaznih svjetala na našoj pisti. Intenzivno se radi na proširenju i rekonstrukciji putničkog terminala koji treba osigurati uslove za protok 600 do 700 putnika u jednom satu. S proširenjem zgrade rekonstruisat ćemo i postojeće pregrade. Predali smo dokumente za urbanističku dozvolu, a već naredne sedmice trebao bi biti objavljen tender za odabir najboljeg ponuđača za izvođenje radova – kaže za naš list Enver Jukanović, vršilac dužnosti direktora za razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Nove linije

Plan je, navodi Jukanović, da već narednog mjeseca u probnu upotrebu budu puštena nova prilazna svjetla, što će, u slučaju smanjene vidljivosti, uveliko olakšati slijetanje i polijetanje aviona. U godini koja je na izmaku, kako je i bilo planirano, preko Međunarodnog aerodroma Tuzla bit će prevezeno više od 300.000 putnika. Nove destinacije u Švedskoj, Danskoj Njemačkoj i Velikoj Britaniji dodatno su povećale broj putnika, a plan je da naredne godine budu uvedene dodatne avionske linije za nekoliko evropskih zemalja.

Putnici iz Srbije i Hrvatske

Zahvaljujući niskim cijenama karata, kao i pogodnosti destinacija na kojima avioni saobraćaju, preko našeg aerodroma putuju ne samo putnici iz BiH nego i iz Hrvatske i Srbije. Naravno, i mi činimo sve da osiguramo uslove za njihovo sigurno putovanje. Sve činimo da naš aerodrom postane destinacija preko koje će putnici imati vezu sa svim evropskim zemljama, a odatle i sa svijetom – navodi Jukanović.

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI