Afera VAR: Podignuta optužnica zbog namještanja fudbalskih utakmica u BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u predmetu ‘Var’ u kojem se osobe sumnjiče za organizovani kriminal, primanje mita, dara i drugih oblika koristi za namještanje fudbalskih utakmica.

Tužitelj Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv predsjednika Komisije za sudije FSFBiH Vladimira Dominkovića, te sudija Ilije Živkovića i Kenana Bajraktarevića.

Po optužnici, Dominiković se tereti za organiziovanje grupe radi počinjenja krivičnih djela primanja mita i primanja dara ili drugih oblika koristi, kojoj su pristupili ostali optuženi, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

U optužnici se navodi da je optuženi Dominković delegirao optužene Živkovića i Bajraktarevića za sudije na određenim utakmicama Prve lige Federacije BiH, nakon čega su od čelnika klubova tražili novčane iznose od najmanje 3.000 KM pa do skoro 7.000 KM po utakmici, kako bi zauzvrat utjecali na ishod utakmica, a novac bi potom međusobno dijelili.

Prikupljenim dokazima dokumentovana su najmanje dva slučaja preuzimanja novca, na području Čapljine i Doboja i to za utakmice koje su se igrale u Gabeli i Tešnju.

Optužnica je prosljeđenja Sudu BiH i proces bi uskoro trebao započeti.

Kategorije
BIHNOGOMETOKO NASSPORT

POVEZANI ČLANCI