Borba za čelnog čovjeka SDA U TK: Fahrudin Skopljak trenutno ispred Bege Gutića

Najviše kandidatura za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona ima Fahrudin Skopljak, ali u borbu za ovu čelnu stranačku poziciju ulazi i Bego Gutić.

Unutarstranački izbori u svih 13 lokalnih organizacija SDA u TK su završeni i sada slijedi Skupština Kantonalnog odbora, čiji se datum još ne zna, ali bi mogao biti poznat već naredne sedmice.

Podsjećamo, u Kantonalni odbor SDA TK uvedeno je Povjereništvo, čime je smijenjen predsjednik Mirsad Kukić. Nakon toga, Kukić uz pomoć njemu odanih zastupnika i zastupnika SBB-a, u februaru 2018. godine, ruši Vladu TK na čijem je čelu bio Bego Gutić. Paralelno počinje formiranje Kukićeve PDA, koja danas zajedno s SDP-om i Našom strankom djeluje kao opozicija u Skupštini TK.

Skopljaka su za predsjednika SDA u TK predložili stranački odbori iz Lukavca, Živinica, Kalesije, Gračanice, Kladnja, Sapne, Tuzle i Srebrenika.

Gutića je, pak, kandidirao Općinski odbor SDA Gradačac, a istim putem će i organizacija iz Banovića, gdje je predsjednik.

Inače, da bi neko bio kandidat za predsjednika Kantonalnog odbora potrebna je podrška četvrtine općinskih odbora, kojih je u TK 13.

Dodajmo da su općinski odbori u Srebreniku i Gradačcu posljednje dvije općinske organizacije SDA u TK, koje su izabrale svoje predsjednike.

Na čelu stranke u Srebreniku ostaje Ibrahim Zukić, dok će predsjednik OO Gradačac biti novo lice, Elvedin Hrnčić.

Već ranije, Salko Zildžić izabran je za predsjednika Gradskog odbora Tuzla, u Lukavcu je na čelo stranke došao Irfan Halilagić, Gračanici Rahim Gadžić, Doboj Istoku Ferid Konjić, Kalesiji Hasiba Kurtić, Kladnju Almir Huskić i Sapni Salim Husejnović. Niko od navedenih ranije nije obavljao ovu funkciju.

Na čelo OO SDA Banovići izabran je Bego Gutić, koji je prvi put redovnim putem izabran na ovu funciju, a prije toga bio je povjerenik u istoj organizaciji, nakon što je bivša predsjednica Elzina Pirić prešla u PDA.

Funkcije čelnih ljudi u lokalnim organizacijama SDA zadržali su Denijal Tulumović u Živinicama, Sead Muminović u Čeliću i Tajib Muminović u Teočaku.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI