Borci još uvijek drže tuzlansku petlju u blokadi; FMUP: Evidentno je da je blokada bila osmišljena (FOTO)

 

Više od 100 demobilisanih boraca i pored razgovora s pripadnicima MUP-a TK još uvijek ne žele odblokirati petlju Šićki Brod u Tuzli. Sada zahtjevaju dolazak resornog ministra Salke Bukvarevića.

Promrzli i nezadovoljni demobilisani borci poručuju da će tuzlansku petlju držati u blokadi do ispunjenja zahtjeva.

Na petlji se nalaze i tuzlanski policajci, a na nekoliko lokacija su raspoređeni i pripadnici Specijalne policije koji su spremni za reagovanje u slučaju potrebe. Demonstranti trenutno propuštaju samo vozila službi hitne medicinske pomoći koji dolaze pod rotacijama.

FMUP: Evidentno je da je blokada bila osmišljena

Grupe demobilisanih boraca blokirale su jučer i sinoć petlju Šićki Brod na izlazu iz Tuzle prema Sarajevu, petlju Blatuša u Zenici, raskrsnicu magistralnih puteva M4 i M17 u mjestu Karuše, magistralni put M17 u mjestu Želeća kod Žepča, planinski prijevoj Ivan na magistralnom putu M17 Konjic-Sarajevo i Vogošćansku petlju na ulazu u Sarajevu, navode iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema tim navodima bila je najavljena i blokada graničnih prijelaza Bijača i Gorica, ali su demobilisani pripadnici HVO-a odustali od te blokade, iako su neki od njih bili glavni inicijatori i podstrekači protesta.

Indikativno je da je izvršena blokada tri od četiri najveća urbana centra u Federaciji BiH: Sarajeva, Tuzle i Zenice. Evidentno je da je blokada osmišljenja i izvedena s ciljem da se izazove stanje opće nesigurnosti i ugrozi javni red i mir u Federaciji BiH. Također je evidentno da učesnicima protesta manipulišu i na njih uticaj vrše osobe koje su direktno povezane sa određenim političkim subjektima u Federaciji BiH, tvrde iz FMUP-a.

Kako ističu iz FMUP-a na to ukazuju i činjenice da su Vogošćansku petlju blokirale osobe koja su na tu lokaciju dovezena uglavnom sa područja Cazina i Velike Kladuše, da su blokadu na planinskom prijevoju Ivan izvršile osobe uglavnom sa područja Konjica, Bugojna i drugih dijelova Srednjebosanskog kantona, dok su blokadu petlje Šićki Brod izvršile osobe sa područja Lukavca, Gračanice, Srebrenika i manjim dijelom iz Tuzle.

Federalni policijski organi poduzet će sve mjere u okviru svojih zakonskih ovlaštenja i nadležnosti u cilju osiguranja sigurnosti građana i javnog reda i mira u Federaciji BiH.

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI