COVID-19: U FBiH potvrđeno 97 novooboljelih slučajeva

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirana su 936 uzoraka, od kojih je 97 pozitivnih na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo, saopšteno je u ponedjeljak iz Federalnog ministarstva zdravstva, prenosi Anadolu Agency (AA).

Navodi se da je u Federaciji BiH do sada testirano 54.165 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.085 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u FBiH se oporavilo 1.027 pacijenata, od kojih se pet oporavilo u protekla 24 sata.

Trenutno su aktivna 1.003 slučaja oboljelih od COVID-19. Do sada je zabilježeno 55 smrtnih slučajeva, jedan smrtni slučaj zabilježen je u posljednja 24 sata. Radi se o muškoj osobi iz Kalesije (1949. godište).

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva poručuju kako je u trenutnim uslovima COVID-19 epidemiološke situacije u FBiH koja se usložnjava, veoma važno da se svi odgovorno ponašaju i da jedni druge podstiču na odgovorno ponašanje.

“Neophodno je da se svi posvetimo provođenju mjera lične zaštite i da se poslodavci pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima kako bi se spriječilo širenje koronavirusa i porast broja oboljelih. Držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljno pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja jednostavne su mjere kojima možemo postići mnogo na sprečavanju širenja virusa”, istakli su iz Kriznog štaba FMZ-a.

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI