Džaferović i Komšić u Kabulu dočekani uz najviše državne počasti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović susreli su se danas sa predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem.

Predsjedavajući PBiH Komšić i član Predsjedništva BiH Džaferović dočekani su u predsjedničkoj palati u Kabulu uz najviše državne počasti.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine zahvalili su predsjedniku Afganistana na gostoprimstvu i informisali ga o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Afganistana zahvalio je za učešće pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u NATO misiji “Odlučna podrška” i za njihov doprinos koji daju u izgradnji mira i stabilizaciji Afganistana.

Predsjednik Afganistana upoznao je članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa aktuelnom situacijom, ciljevima, dinamikom i rezultatima reformskih procesa koje preduzima afganistanska vlada.

Izražen je interes za razmjenu iskustava koje je Bosna i Hercegovina imala u izgradnji mira i poslijeratnoj obnovi, ističući da iskustva i naučene lekcije iz naše zemlje mogu biti vrlo korisne za Afganistan.

Nakon sastanka sa predsjednikom Afganistana, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se sa generalom Gilesom Hillom, zamjenikom kоmаndаnta misiје “Оdlučnа podrška”. Na sastanku je razgovarano o sigurnosnoj situaciji i izazovima u Afganistanu i planu aktivnosti misije “Odlučna podrška” za 2020. godinu. General Hill јe zahvalio za učešće Bosne i Hercegovine u misiji “Odlučna podrška“, pohvalivši pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za njihov doprinos misiji, te posebno ističući njihov profesionalizam i predanost.

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI