Edin Delić: Budžet će biti objavljen u narednim danima

Načelnik općine Lukavac Edin Delić održao je konferenciju za medije povodom proglašenja Budžeta za 2017. godinu.

Poznato je od ranije da do konsenzusa između vladajuće većine i načelnika Općine nije došlo, po pitanju Budžeta, te da isti nije usvojen, te je načelnik obrazložio da će u skladu sa zakonskim obavezama Budžet objaviti u narednim danima.

– Zakon o principima lokalne samouprave je predvidio za ovakvu situaciju pravni lijek, i ovakva situacija nije sasvim slučajna, ona je rezultat stanja u kojem su bile neke Opštine na području Bosne i Hercegovine. Ona je uostalom rezultat stanja i odnosa koji se zna desiti u lokalnoj samoupravi. Ovo što mi proživljavamo na području općine Lukavac u ovom trenutku nije nikakva posebna novina i nije prvi put viđena stvar. Takvu smo situaciju imali u Živinicama u dva navrata, u Bosanskom Petrovcu tri godine je načelnik objavljivao Budžet. To je demokratski sistem napravljen da bi se stanje stabilizovalo.

Iako danas nije objavljen Budžet, istaknuto je da će Budžet, okvirno, iznositi oko 25 miliona KM, a od čega 9 miliona KM za investicije.

press-budzet (5)

Na prijedlog Budžeta za 2017. godinu, SDA je uputila 66 amandmana.

– Moramo reći da smo analizirajući amandmane SDA, neke od njih i usvojili, tu je bilo i značajnih poboljšanja nekih pozicija.

Ovogodišnji Budžet neće se previše razlikovati od Budžeta koji je pravljen od strane bivšeg načelnika Dževada Mujkića, s tim da će doći do promjena na pojedinim stavkama.

– Povećati će se stavka za digitalizaciju signala TV Lukavac, za podizanje signala na HD kvalitetu. Cilj nam je da građani imaju kvalitet, cilj nam je da ovo bude Opština iz koje ćemo pokazivati kako se nešto može napraviti, te pokušati poboljšati kvalitet drugih medija sa naše Opštine.

Načelnik Delić se dotakao i saopštenja za javnost koje je tokom dana objavila SDA, te odbacio njihove optužbe.

– SDA treba shvatiti da je izgubila načelnika na području općine Lukavac, i da načelnik ima neke zakonske ovlasti i da ih uvaži i mi nikada više nećemo imati problema.

Za kraj načelnik Delić se osvrnuo i na dosadašnji rad Općinskog vijeća Lukavac.

– Ja bi volio da se ne vraćamo previše natrag, da ne trošimo energiju na prošlost, mene zanima bolji život sutra građana. Ja želim da ovim građanima osiguramo novu rasvjetu, pitku vodu umjesto zabave reality show koje se zovu sjednice Općinskog vijeća Lukavac.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI