FOTO: Održana promocija knjige “Vrijeme izazova – Bošnjaci u prvoj polovini XX stoljeća”

Večeras je u sali Javne biblioteke Lukavac upriličena je promocija knjige Vrijeme izazova-Bošnjaci u prvoj polovini XX stoljeća, autora prof.dr. Adnana Jahića. Nakon promocija u Zagrebu, Sarajevu, i Tuzli, tokom 2015/16. godine, promocija ove značajne historiografske publikacije je upriličena i u Lukavcu.

U revijalnom dijelu programa prvo su se predstavili učenici OŠ “Lukavac grad”, članovi sekcije pod vodstvom prof Ismete Dzibrić. Potom je u ime načelnika općine Lukavac dr. Edina Delića prisutne pozdravio Jozo Tunjić, savjetnik.

Uslijedilo je obraćanje moderatora promocije prof. Mihada Sakića, te promotora dr.sc Omera Hamzića i dr.sc. Salkana Užičanina, nakon čega se obratio i sam autor, prof.dr. Adnan Jahić. Autor je govorio o zaslugama izdavača knjige nedavno preminulog Dzevada Jogunčića, predsjednika Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb, koji je dao glavni doprinos u nastojanju da knjiga ugleda svjetlo dana. Sve riječi hvale autor je uputio kolektivu Javne biblioteke na dosadašnjoj saradnji i uspješnoj organizaciji večerašnje lukavačke promocije. Dr. Jahić se ukratko osvrnuo na knjigu(izazove sa kojim su se Bošnjaci suocavali tokom prve polovine 20.stoljeća), odnosno uopće na značaj nepristrasnog izucavanja i spoznavanja historije u kontekstu današnje situacije u kojoj se nalaze Bošnjaci, odnosno Bosna i Hercegovina.

 

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI