FOTO: Paljenjem badnjaka u Puračiću najavljen dolazak pravoslavnog Božića

FOTO: Amer Turkić

Danas je u hramu svetog Ilije u Puračiću sa početkom u 16 sati služena večernja služba koju je predvodio sveštenik puračke parohije Jelenko Lazić, nakon čega je uslijedilo paljenje badnjaka.

„Svim pravoslavnim vjernicima bih čestitao današnji praznik, Vjernicima bih ovom prilikom poručio da se raduju Božiću, da budu veseli, zdravi i da praznike provedu sa svojim porodicama, kao i komšijama, te vjernicima druge vjere“, istakao je Jelenko Lazić sveštenik puračke parohije.

FOTO: Amer Turkić

FOTO: Amer Turkić

Na Badnji dan se peče pečenica i to je stari običaj koji je pravoslavna crkva prihvatila. Božić, kao najradosniji praznik i smatra se praznikom prvenstveno djece, odnosno posvećen je njima. Oni se na taj dan daruju poklonima i najiskrenije se raduju Božiću.

Na jutarnjoj liturgija koja je u pet sati ujutro vjernici dočekuju rođenje gospoda Isusa Hrista. Nakon toga idu svojim kućama za trpezu ljubavi. Kod kuće se prvo se peče pogača na drvima badnjaka koje je domaćin prinjeo ujutro, a nakon toga domaćin za trpezom dijeli po komad pogače svakom članu porodice. Sama česnica predstavlja Hrista koji se razdaje svim vjernicima, odnosno, svim ukućanima toga dana.

Svim ljudima pravoslavne vjeroispovijesti sretno Badnje veče i sretan Božić želi redakcija Zona047.ba Portala.

Kategorije
LUKAVAC
Facebook Pagelike Widget

POVEZANI ČLANCI