GIKIL: “U Koksari se nije dogodila ekološka katastrofa, nema potrebe za širenjem panike”

Povodom današnjih događaja u krugu Global Ispat Koksne Industrije Lukavac želimo obavijestiti javnost da ispad u jednom dijelu fabrike Koksara nije prouzrokovao ekološku katastrofu niti se radilo o ozbiljnijem incidentu.

Naime, došlo je do poremećaja u tehnološkom procesu rada na koksnoj bateriji V koji je brzom reakcijom saniran.

Također, želimo potvrditi da jeste došlo do određene emisije ispuštenog gasa. Međutim, kako je potvrdio i Jasmin Imširović, mendžer za okoliš Global Ispat Koksne Industrije Lukavac, nije se radilo o većoj nesreći.

– Procjena tehničkog osoblja u trenutku ovih dešavanja je bila da nije došlo do nesreće većih razmjera stoga nismo o tome obavještavali Opštinski štab Civilne zaštite. O istom je odmah telefonskim putem obaviješten načelnik Opštine Lukavac i i Federalna inspektorica za zaštitu okoliša Maida Bešlagić – kazao je Imširović.

Posebno želimo naglasiti da tokom ispada nije bilo povrijeđenih osoba, te da je proces stavljen pod kontrolu u kratkom roku, a proizvodnja se i dalje odvija normalno.

– U GIKIL-u imamo standardnu operativnu proceduru ponašanja u ovakvim i sličnim situacijama na koje smo spremni pravovremeno odreagovati u svakom momentu, zbog čega se naši uposlenici kao i građani mogu osjećati sigurno – poručio je Imširović.

Zahvaljujemo se svojim radnicima, građanima kao i načelniku Opštine Lukavac, gdinu Edinu Deliću, na podršci, te ukazanom povjerenju i razumijevanju.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI