GSHL Pramoda Mittala isključen iz vlasničke strukture GIKIL-a

Global Ispat koksna industrija Lukavac traži novog strateškog partnera. GSHL Pramoda Mittala je isključen iz vlasničke strukture, nakon što deceniju i po nije investirao ugovoreni kapital. Odluka o isključenju je zakonita, tvrdi Uprava GIKIL-a, jer strani investitor nije uplatio kapital u roku koju je precizirao zakon. Dok Kantonalna vlada podržava Upravu GIKIL-a, Sindikat i Vladina opozicija kažu da bi takva odluka s pravnog aspekta mogla biti upitna.

Odluka o isključenju GSHL-a u likvidaciji iz vlasničke strukture GIKIL-a bila je nužna, kažu u Upravi GIKIL-a, nakon što GSHL nije uplatio 45 miliona maraka ugovorenog kapitala. S obzirom na to da GSHL nije investirao obećani kapital, Uprava GIKIL-a je pokrenula proceduru izbora novog Nadzornog odbora koji će imenovati novu Upravu i tražiti strateškog partnera. Skupština društva na kojoj će biti izabran Nadzorni odbor bit će održana 5. februara.

– Očekujemo da ćemo poslije skupštine imati više informacija. Zasad nemamo prijavljenih investitora, ali ih očekujemo, s obzirom na to da ova kompanija ima budućnost – kaže Suad Imamović, zamjenik generalnog direktora GIKIL-a.

– I dalje kapacitet ostaje 51/49. Novi subjekt kao vlasnik koji je praktično sljedbenik GSHL-a je GIKIL. On će imati tri člana u Nadzornom odboru, dva će imati KHK i tako će i dalje da funkcioniše – objašnjava Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik u KHK-u Lukavac.

Dok Vlada podržava oduku Uprave Vladina opozicija i Sindikat su skeptični o budućnosti kompanije.

– Bez novog strateškog partnera GIKIL teško da može funkcionirati. GIKIL je najkomplikovanija situacija s kojom sam se u životu sreo. Tu treba dobar doktorat uraditi da se izuči situacija i odakle je šta nastalo – priča Asmir Hasić, ministar privrede TK-a (SzBiH).

– Na prvi pogled to je uredu. Ali, onaj ko bude išao u tom smjeru, a ne bude imao viziju šta je krajnji rezultat, a nismo baš poučeni iskustvom za ovih 17 godina da su osnivači povlačili prave poteze – ističe Mirsad Imamović, predsjednik Sindikata GIKIL-a.

– Realna je opasnost da se može dovesti u pitanje dalje funkcionisanje GIKIL-a kao pravnog subjekta u obliku kako danas postoji. Ne vidimo jasnu strategiju Vlade u smislu ko će i kako, u slučaju da sudski proces završi izbacivanjem jednog partnera, preuzeti odgovornost za dalje funkcionisanje – upozorava Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

Konačnu riječ o pravnom statusu GIKIL-a će dati domaći i međunarodni sudovi.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI