Igra sporta i politike!

Jučer je na stadionu “Omerovićka” u Prokosovićima svečano otvoren nogometni turnir organizovan na 70. godišnjicu NK Prokosović. Turnir su otvorili načelnik općine Lukavac Edin Delić i dugogodišnji predsjednik NK Prokosović, Enes Memić. Zanimljivo da je u svom obraćanju pred oko 400 gledalaca, načelnik Delić zbunio prisutne rečenicom: “Neka Enes navija za svoje Prokosoviće, a ja ću za svoje Poljice.” Nakon proglašenja turnira otvorenim, te zajedničkog slikanja, Delić je napustio stadion “Omerovićka” ne pogledavši duel između svog Poljica i lukavačkog Radničkog – kojeg,  slučajno ili ne, u kontekstu navijanja nije ni pomenuo.

Zanimljivo da ovakve ili slične izjave od strane načelnika nisu dolazile u obzir prije nešto više od godinu dana kada je 17.jula 2016.godine u Hotelu Em Onix u Lukavcu održana Skupština FK Radnički Lukavac. Za istinske simpatizere i najvjernije navijače ovog kluba, ona nije značila baš ništa, puka formalnost. Sve dok se po njenom završetku nije oglasio sadašnji načelnik općine Lukavac, Edin Delić, a tada veliki i iskreni navijač FK Radnički!

Edin je u svom sada već prepoznatljivom istupu na društvenim mrežama jasno naglasio kako nije pratio rad “našeg” fudbalskog kluba, ali je uz pozivnicu na skupštinu odlučio sagledati stvari iz svog ugla. Tom prilikom je sadašnji načelnik vidjevši listu članova novog saziva Skupštine rekao (bez dodatnih izmjena): “Članovi su poredani po abecedi, pa je prvi sa spiska imao „nesreću“ da ga alfabet plasira visoko. Pogledam i vidim prezime predjsjednika opštinske organizacije vladajuće stranke. Ime nije isto, ali nije da nema veze…. Opet kontam – pa mora neko biti i Skupština, ali ipak predsjedniku bilo koje, a posebno vladajuće stranke, članovima njihove uže rodbine i prvim saradnicima nije mjesto na tom spisku.”. Edinove riječi su u tom trenutku odzvanjale u glavama svih fudbalskih zaluđenika u našem gradu, a u predizbornoj kampanji takvom izjavom i stavom prema lukavačkom ponosu, onu srčanu i vatrenu masu okrećete na svoju stranu.

13442404_889477794496035_3127145782294185808_n 13450244_889477787829369_7401540033957756208_n

Nekoliko mjeseci kasnije, održavanjem po načelnikovim instrukcijama legalno izabrane skupštine na mjesto predsjednika iste jednoglasno dolazi predsjednik jedne od političkih opcija naklonjenih liku i djelu Edina Delića. Imenovani je svoje iskrene namjere više puta pokazao, ali zar je “predsjedniku bilo koje stranke mjesto u Skupštini…?” Jedan od članova UO je rodbinski vezan za predsjednika Skupštine, ali zar je “članovima njihove uže rodbine i prvim saradnicima mjesto na tom spisku.”?

Javna debata na kantonalnoj televiziji je na poseban način uzdrmala političku scenu općine Lukavac, a o “voljenom” klubu načelnik svih nas je rekao: (citiramo) “Ako me pitate da li Radnički u Premijer lizi, a ovamo djeca po kladionicama i kafićima, ili Radnički u nekoj kantonalnoj lizi, a djeca na igralištima, ja biram ovo drugo.” – predizborno obećanje je ispunjeno, Radnički je drugoligaš, ali su nam djeca još uvijek po kladionicama i kafićima.

20205742_935660969908413_1734049429_o

“Do oktobarskih izbora bavit ću se ovim krupnim društvenim problemom kao potencijalni kanidat i ukazivati na propuste koje uočavam. Potpuno sam svjestan potrebe da se Radničkom pomogne da preživi ovu krizu. Svjestan sam da svijet ne počinje promjenom vlasti i spreman sam uložiti napore da se izađe iz evidentne krize.”  izjava je Delića nakon što je sjednicu Skupštine napustio, ali s pravom kažemo da je u potpunosti tačna, Edin se naime fudbalskim klubom i bavio samo do oktobarskih izbora, kada je trebalo ubirati jeftine poene. Nakon famoznog oktobra, stadion Jošik je posjetio prilikom ušminkavanja službenih prostorija, ali i u 17.kolu Prve lige FBiH (11.03.2017.god) kada je FK Radnički u prvom proljetnom domaćem susretu dočekao banovićku Budućnost.

Nekoliko je dana ranije, tog famoznog marta 2017. Edin Delić već imao nekoliko utakmica sa banovićkim rivalima, utakmica koje je kao nedorastao izazovu izgubio. Zanimljivo je da je “univerzitetska tuča” bila povod Edinu, da se istakne kao heroj i borac za spas Univerziteta, (čije je upravljanje nakratko preuzeo), od “banovićkog lobija”. Zanimljivo da se u političkim krugovima nerijetko mogu čuti priče da je sličnim putem Edin i postao prvi čovjek općine.

Utakmica Radničkog na Jošiku, i “uglednog” profesora na Univerzitetu, nisu imale veze. Jedan duel je sportski, a drugi čisto politički, što je po stavovima Edina Delića nespojivo. Za razliku od Edina, Radnički je svoju utakmicu pobijedio, preokretom u svega nekoliko minuta. Na Jošiku je pala banovićka Budućnost, a pali su i Edinovi stavovi o politici u sportu, pali jer ih je na mala vrata unio na stadion Jošik!

20196399_935602789914231_260222224_o

Bez obzira na pobjedu, na kraju sezone Radnički je uz Budućnost postao drugoligaš, te će se borbe između dva grada ponovo voditi, čini se na oba fronta. U međuvremenu je za predsjednika FK Radnički postavljeno novo/staro ime kao jedino prihvatljivo rješenje u tom trenutku, ali zar dotični gospodin nije član Izvršnog odbora OO SBB Lukavac? Po riječima Dr. Delića, stranačkim dužnosnicima nije mjesto u sportskim klubovima?!

Čini se da je Radnički kao drugoligaš, ipak igra sporta i politike. Politike koja niti u jednom trenutku nije dala svoj maksimum za spašavanje prvoligaškog statusa. Politike kojoj nije jasno da su silne hiljade KM na računu kluba i dalje nedovoljne kako bi se išlo u korak sa potrebama 1.lige. U prvom pripremnom susretu ove sezone, Radnički je u Banovićima savladao Budućnost, rezultatom 3:1. Zanimljivo da se nakon pobjede lukavčana u Banovićima, načelnik nije oglasio, ili je preokret još uvijek u Lukavcu.

Danas će se Radnički i Budućnost ponovo sastati, u borbi za treće mjesto turnira u Prokosovićima. Pitanje je za koga će Edin navijati, za lukavački Radnički ili za njemu politički bliske Banoviće?

Kategorije
SPORTUncategorized

POVEZANI ČLANCI