IN MEMORIAM: 15. godina od kako nas je napustio Mirza Delibašić

Danas se navršilo 15. godina kako nas je napustio Mirza Delibašić- Kinđe, istinska sportska legenda, igračka i ljudska veličina.

Rođen je 1954. godine u Tuzli, a sam početak karijere ovog košarkaša veoma je specifičan. Mirza je kao mlad trenirao balet, a potom i tenis, sport u kojem je bio i više nego uspješan. Postao je prvak u mlađim kategorijama, ali igrom slučaja na jedno međunarodno natjecanje poslan je drugi dječak. Preko te nepravde Delibašić nije mogao prijeći te se ostavio bijelog sporta. Nedugo poslije uhvatio se narančaste lopte, onoga što mu je namijenila sudbina.

Trenirati je započeo u tuzlanskoj Slobodi gdje je napravio prve košarkaške korake. Trenirao je toliko naporno da je mijenjao i do nekoliko majica dnevno. Izuzetan talent prepoznat je u Partizanu koji je htio da dođe u Beograd i zaigra za njihovu momčad. Ipak, Kinđe je odlučio da neće put Beograda nego put Sarajeva. Pokazalo se kako je napravio pravi potez.

Na sportskom planu je osvojio sve moguće trofeje od klupskog prvaka Evrope sa Bosnom, prvaka svijeta sa Real Madridom do reprezentativnih medalja u selekciji Jugoslavije, evropske, svjetske i njemu najdraže Olimpijske zlatne.

Bio je selektor reprezentacije BiH sa kojom je osvojio 8. mjesto na evropskom prvenstvu, do sada najbolje. Pored medalja trajno je osvojio i srca svih istinskih ljubitelja sporta, a košarke posebno, ne samo na prostoru bivše Jugoslavije već i Evrope.

I danas sa velikim respektom pominju njegovo ime u Španiji. Kako je u jednom kazao, da je sve u životu radio do maksimuma, trenirao i igrao utakmice, a posebno bio maksimalno korektan prema svima.

U Tuzli,njegovom rodnom gradu, jedna ulica nosi njegovo ime, a u Sarajevu velika dvorana u Skenderiji. Proglašen je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine svih vremena i nezaboravan za istinske ljubitelje košarke i sporta uopšte.

Mirza Delibašić – Kinđe umro je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine.

 

Kategorije
SPORT

POVEZANI ČLANCI