IN MEMORIAM: Danas se obilježava godišnjica smrti prof. Nijaza Durakovića, čovjeka od kojeg smo trebali više učiti

Foto arhiv: Nijaz Duraković

Akademska zajednica, politička scena u BiH i generalno cijela država, su izgubili mnogo smrću prof. dr. Nijaza Durakovića, koji nas je prerano napustio, istaknule su mnoge njegove kolege, političari, bivši studenti, prijatelji i ostali narod koji je poznavao lik i dijelo Nijaza Durakovića.

Danas se navršava šest godina otkako nas je Duraković iznenada napustio, a šta su o njemu pričali kolege, saradnici, političari pročitajte u nastavku članka.

“U njemu ste uvijek imali oslonac, nekoga kome se možete obratiti. On je bio čovjek koji je davao savjete i pomoć, a nikad ništa zauzvrat nije ništa tražio”, govorili su mnogi o Nijazu.

“Nijaz je bio pošten čovjek, ljudina! Bio je na straži svoje domovine. Uvjeren sam da je Nijaz ostavio iza sebe one koji ga neće izdati i koji neće izdati ono za šta se on borio”, kazao je svojevremeno na njegovoj dženazi bivši reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.

Foto arhiv: Nijaz Duraković

Šaćir Filandra, prof.dr, kaže kako je Duraković bio sjajan intelektualac koji je ostavio značajan trag na području teorije nacionalnih odnosa.

“Njegov gubitak je veliki gubitak za nas. Temelji, u akademskom i strukovnom smislu, koje je on postavio, danas su veoma bitni. On svoju akademsku karijeru i obaveze prema studnetima, nastavi i fakultetu nikada nije prekidao bez obzira na društvene funkcije”, kazao je Filandra.

Profesorica Jasna Duraković-Hadžiomerović, kćerka Nijaza Durakovića, kaže kako joj otac mnogo nedostaje.

“Velika praznina ostala je iza njega i taj nedostatak se ne može ničim ispuniti. Bol i tuga ostaju. Veoma je teško pomiriti se sa činjenicom da njega više nema. Nadam se da će nam se duše ponovo sresti, u nekim drugim dimenzijama i prostoru…”, kazala je Duraković-Hadžiomerović.

O Durakovićevom profesorskom, naučnom i političkom djelu govorio je profesor Safet Halilović.

“Duraković se borio za univerzalne vrijednosti, za BiH kao demokratsku i multinacionalnu državu koja će biti majka svima podjednako. On je bio izvanredan profesor sa ogromnim znanjem iz čitavog niza disciplina. On je toliko volio ljude da je sa svima imao neposredan i veoma iskren kontakt. Ta veza je u svim slučajevima bila obostrana”, kazao je Halilović.

Profesor Mirko Pejanović kaže kako je Duraković ostavio snažan pečat u akademskoj zajednici u kojoj postoji ideja da jedna od univerzitetskih nagrada iz oblasti društvenih nauka bude posvećena njegovom djelu.

“Duraković je ostavio duboku brazdu u onome što zovemo razvoj BiH i njene državnosti. On je prošao najteže vrijeme disolucije bivše države i teško vrijeme rata u BiH i svih nevolja kroz koje smo imali u tom ratu. Bio je učesnik u pregovaračkim delegacijama i ono što je iz tog vremena važno istaći jeste to da je on bio stameni stub ove zemlje u pogledu borbe za njenu multietničnost, integritet, neovisnost, međunarodno-pravni subjektivitet i ravnopravnost naroda u BiH. On je na tim postavkama odigrao jednu od historijskih uloga u očuvanju i razvoju ljevice na našim prostorima”, kazao je Pejanović.

Nakon obilježavanja godišnjice smrti Nijaza Durakovića na Fakultetu političkih nauka, njegovi prijatelji, radne kolege, bivši studenti i prijatelji zajedno sa porodicom obići će njegov mezar i položiti cvijeće.

Nijaza Durakovića, će pamtiti kao velikana BiH, čija borba za zemlju svih i jednakih nikada nije prestala, što najbolje podcrtavaju riječi bivšeg člana Predsjedništva BiH, Ejupa Ganića.

Bio je jedan od glavnih stubova odbrane BiH u zadnjih nekoliko decenija“, svojevremeno je govorio Ganić.

Univerzitetski profesor i političar Nijaz Duraković preminuo je 29. januara 2012. godine u Sarajevu. Nijaz Duraković rođen je u Stocu 1949. godine, gdje je stekao osnovno i gimnazijsko obrazovanje. Studij sociologije završio je 1971, magistrirao je 1975. godine, a doktorirao 1979. godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, te je objavio 16 knjiga i više od 200 studija i istraživačkih radova. Bio je, između ostalog, predsjednik Saveza komunista BiH, član ratnog Predsjedništva RBiH, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, te član Predsjedništva SDU BiH. Nijaz Duraković bio je i redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

 

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI