IN MEMORIAM: Prije 25 godina poginuo je Zaim Imamović, jedan od najvećih heroja odbrane BiH

Prije 25 godina, 9. oktobra 1995., poginuo je Zaim Imamović, legendarni komandant i jedan od najvećih heroja odbrane Bosne i Hercegovine, a posebno odbrane Goražda i Sarajeva.

Jedan je od najzaslužnijih za odbranu Goražda u presudnoj bici koja se odigrala u rejonu Preljuće i dijela fočanskog sela Zebine Šume 1992. godine. Nedugo poslije toga, u maju je osnovao Prvu drinsku udarnu brigadu na čijem je čelu bio do 1. aprila 1993. godine.

Goraždani ga pamte po herojstvu, hrabrosti i poštenju te kao jednog od organizatora operacije kodnog naziva “Krug”, izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. godine, u kojoj je oslobođeno šire područje grada Goražda te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica.

Nakon reorganizacije Armije RBiH i formiranja 14. divizije postao je njen komandant.

Tokom rata ranjen je šest puta, a poginuo je u završnim borbama koje je Armija RBiH vodila na deblokadi i povezivanju Sarajeva i Goražda, na treskavičkom visu Čelina iznad prevoja Rogoj, svega nekoliko dana prije uspostave mira u BiH.

U Goraždu se godinama priča o gradnji spomenika legendarnom komandantu. Izuzev kamena temeljca koji su na lokaciji predviđenoj za gradnju, u ulici koja nosi njegovo ime, postavili članovi Udruženja za očuvanje lika i djela komandanta Zaima Imamovića, ništa se konkretno nije dogodilo.

Ideja o gradnji nikada nije realizirana iz različitih proceduralnih razloga iako je urađen glavni projekt. Procjenjuje se da je za gradnju kompletnog projekta potrebno oko 200.000 KM.

Imamović je rođen 22. aprila 1961. godine u selu Poratak kod Ilovače u općini Goražde. Bio je visoki oficir JNA koju je napustio početkom agresije na BiH u činu kapetana prve klase.

Sahranjen je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, a kasarna Oružanih snaga BIH u Pazariću nosi ime legendarnog komandanta. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem značkom Zlatni ljiljan.

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI