Informacije sa terena: Problemi sa poplavama i klizištima se nastavljaju

Posljednji izvještaj Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla pokazuje da su kiše i ovaj put ostavile posljedice u pojedinim općinama.

Vodostaj na HA Modrac

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 200,11 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 71 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 83,4 m3/s.

Stanje na  putevima TK

M – 18 Simin Han – Priboj, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

R – 471 Lukavac – Banovići Zbog prevoza cementa industrijskim kolosijekom pruge preko regionalne ceste Lukavac – Banovići, dolazi do povremenih 15-minutnih obustava saobraćaja.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 08.03.2017. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Bukinje Lukavac i Živinice.

Poplave – Općina D. Istok

Općinski  štab  civilne  zastite  Doboj  lstok  je  na  1.   vanrednoj  sjednici  08.03.2017. godine   u   13,00 sati  donio  Odluku  o  proglašenju   stanja   prirodne I druge nesreće      uzrokovane djelovanjem poplava i klizišta na prostoru cijele općine.

Rijeka Spreča priobalno je poplavila oko 160 ha poljoprivrednog zemljišta. Vodostaj rijeke Spreče u blagom porastu.Nema poplavljenih stambenih ni infrastrukturnih objekata.

Općina Kalesija

Rijeka Spreča se izlila iz svoga korita I tom prilikom poplavila oko 30 ha poljoprivrednog zemljišta. Svi ostali vodotoci su u opadanju.

Put prema Gojčinu zatvoren, zbog visine vodostaja ispod nadvožnjaka. Koristi se zaobilazni put preko Prnjavora.

Općina Gračanica

Vodostaj rijeke Spreče je i u toku noći rastao jutros u 6 sati iznosi 417cm. Poplavljeno je oko 120 ha poljoprivrednog zemljišta.

Najteža situacija je u MZ D.Orahovica gdje je u toku noći došlo do plavljenja 3 stambena objekta,  iseljene su tri porodice sa ukupno 8 članova. Jedna porodica iseljena u Društveni dom u Orahovici  a druge dvije porodice se nalaze kod rodbine.

U  MZ D. Lohinja pod vodom je jedan stambeni objekat, dvoje članova su na gornjem spratu kuće.

Put za Petrovo iz D.Orahovice je pod vodom, trenutno saobraća jednom trakom na vlastitu odgovornost. Svi ostali vodotoci na području opcine su u svom koritu.

Klizanje tla

Općina Lukavac U protekla 24 sata KOC Tuzla prijavljeno je pokretanje klizišta u naselju Gornje Jaruške.

Općina Gradačac. Prijavljeno reaktiviranje klizišta na lokalitetu Toke – Kerep.

Općina Teočak. Prijavljeno klizište na lokalitetu MZ Huseinovići, oštećen lokalni put.

Grad Tuzla. Prijavljena tri klizišta: MZ Srednja Lipnica, oštećen lokalni put, i dva klizišta u u naselju Kojšino i Mala Solina.

Požar

Općina Srebrenik. VJ općine Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara kuća  Novo Naselje Luke u ul. Varoških Polja u požaru život izgubile dvije osobe.

NUS

„B“ Tim za deminiranje FUCZ/KUCZ boravio je na teritoriju RS-a pomažući u potrazi za nestalim dječakom.

„A“ Tim FUCZ/KUCZ patrolirao je duž područja u dolini rijeke Spreče.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI