Izbor sportiste BiH za 2019: Jusufović najbolji paraolimpijac, priznanja i za članove ORKKA Lukavac

Sinoć je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, u organizaciji Sportskog saveza u Bosni i Hercegovini, održan je 75 izbor najboljih sportista i sportskih ekipa u Bosni i Hercegovini za 2019 godinu.

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka i džudistkinja Larisa Cerić proglašeni su za najboljeg sportistu i sportistkinju BiH u 2019. godini u izboru Sportskog saveza BiH.

Za najuspješnijeg trenera u protekloj godini proglašen je Branislav Crnogorac (džudo).

Najuspješniji trener u paraolimpijskim sportovima je Mirza Hrustemović (sjedeća odbojka).

Nagrada za najuspješnijeg sportistu u paraolimpijskim sportovima pripala je Erminu Jusufoviću (sjedeća odbojka), najuspješnija državna selekcija u paraolimpijskim sportovima je reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, dok je najuspješniji klub u paraolimpijskim sportovima Klub sjedeće odbojke Spid Sarajevo.

Također, Klubu borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac, na osnovu sjajnih i vrhunskih sportskih rezultata u 2019 godini, pripala su tri priznanja.

Mensur Đozić, kao Univerzitetski prvak Evrope za 2019, proglaśen je za najuspjeśnijeg sportistu studenta u Bosni i Hercegovini za 2019 godinu.

Hamza Čajić, kao jedini osvajač medalje na Evropskom prvenstvu za BiH u 2019, nagrađen je za top sportski rezultat u 2019 godini.

Treneru Željku Zombri, pripalo je specijalno priznanje za doprinos i popularizaciju BH sporta u 2019 godini.

Priznanje za najuspješniju državnu selekciju osvojile su seniorska muška karate reprezentacija BiH i senioski džudo mix tim BiH.

Najuspješniji klubovi u muškoj konkurenciji su Stonoteniski klub “HT Eronet” Mostar i Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo, a u ženskoj konkurenciji Košarkaški klub RMU Banovići.

Priznanje ambasador sporta dobili su rukometni reprezentativac BiH Nikola Prce i reprezentativac BiH u sjedećoj odbojci Asim Medić, dok je posebno priznanje “Mirza Delibašić” dodijeljeno bh. košarkašici Marici Gajić.

Najuspješnija juniorka u protekloj godini je Anđela Samardžić, a junior Toni Miletić (judo). Priznanje za najuspješnijeg juniora u paraolimpijskim sportovima pripala je Jasminu Brkiću (sjedeća odbojka).

Specijalno priznanje za vrhunski rezultat u 2019. godini dobili su Hamza Turulja (karate), Nedžad Husić (taekwondo) i Hamza Čajić (karate), a posebno priznanje za doprinos sportu i ostvarene rezultate u 2019 Azra Dedić i Husein Ramić.

Nagrade za životno djelo dobili su Zdenko Klepić, Dževad Šabeta, Fadil Mešan, Vlatko Glavaš, Ibrahim Krehić, Muhamed Ramić, te posthumno Zejd Dukmenić.Posebna priznanja za publicistički rad dodijeljena su Arijani Saračević – Helać, autoricu filma “Bosna” i Muhamedu Bikiću, autoru filma “Hase”.

Specijalno priznanje Sportski događaj decenije dobili su organizatori EYOF-a, gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Kategorije
SPORT

POVEZANI ČLANCI