Izvršni odbora sindikalne podružnice rudnika “Šikulje” Lukavac: “Nezakonit i kriminalan način rješavanja imovinsko-pravnih odnosa”

Saopćenje za javnost Izvršnog odbora sindikalne podružnice rudnika “Šikulje” Lukavcu, Sindikalne organizacije rudnika “Kreka” u Tuzli i Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine prenosimo u cjelosti:

Izvršni odbor sindikalne podružnice rudnika “Šikulje” u Lukavcu je uz prisustvo predsjednika Sindikalne organizacije ZD rudnici uglja “Kreka” u Tuzli i predsjednika Samostalnog sindikaata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine 06.06.2017. godine analizirao aktuelnu problematiku u Rudniku “Šikulje” u Lukavcu.

Evidentno je da dinamika realizacije investicione faze u ZD Rudnici uglja “Kreka” u Tuzli predviđene od strane JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo za vremenski period 2016-2018 godina nema potreban nivo dinamike.

Proizvod navedenog su određenae unutrašnje slabosti ali i nedovoljna odlučnost koju iskazuje JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo. Komplikovana i složena problematika oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u rejonu prve etaže PK Rudnika “Šikulje” u Lukavcu i onako složeno i zahtjevno stanje u ovom rudniku čini složenijim i težim.

Radnici rudnika “Šikulje” u Lukavcu i rudarski sindikati su uvijek iskazivali respekt i poštovanje prema imovini građana koja se nalazila u rudarskom polju i u pravcu širenja i napredovanja PK “Šikulje”. Naše reakcije su bile korektne i odgovorne kada su neodgovorne skupine građana radnicima Rudnika “Šikulje” u Lukavcu znale nanositi teže tjelesne povrede a koje su bile proizvod brutalnih fizičkih napada pojedinaca na radnike rudnika koji su na častan i pošten način izvršavali radne zadatke iz opisa radnih mjesta u navedenom rudniku. Danas pojedini građani općine Lukavac uz podršku legitimno i demokratski izabranih predstavnika općine Lukavac gotovo svakodnevno upućuju prijetnje uposlenicima Rudnika “Šikulje” u Lukavcu a kroz koje se nagovještavaju novi fizički napadi na uposlenika Rudnika “Šikulje”.

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, Sindikalne organizacije rudnika uglja “Kreka” u Tuzli i sindikalne podružnice rudnika “Šikulje” u Lukavcu će se agresivno suprotstaviti svakom nezakonitom i kriminalnom načinu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u rejonu prve etaže PK “Šikulje” u Lukavcu. Rudari ovog rudnika su se puno toga u prošlosti odricali da bi ne tako rijetko pojedini građani, predstavnici Rudnika uglja “Kreka” u Tuzli pa u određenoj mjeri i predstavnici općine Lukavac na nezakonit i kriminalan način definisali ugovore kojima su rješavani imovinsko-pravni odnosi u okvirima rudnog polja Rudnika “Šikulje” u Lukavcu. Ovaj put i svaki naredni put zahtijevamo i tražimo zakonito rješavanje navedene problematike. Zakonito ili nikako.

Legitmno demokratski izabrane predstavnike općine Lukavac koji javno pozivaju na rješavanje navedene problematike,a vezano za imovinsko-pravne odnose u rejonu prve etaže PK “Šikulje” na “način da se ne držimo slijepo zakonskih propisa” pozivamo da urade slijedeće:

  • počnite graditi Korzo u Lukavcu nezakonito i nelegalno
  • počnite graditi porodilište u Lukavcu na nezakonit i nelegalan način
  • nezakonito i nelegalno počnite čistiti riječna korita kako bi izbjegli elementarne nepogode u određenim dijelovima općine Lukavac
  • nezakonito sačuvajte radna mjesta i proizvodnju u Gikil-u ali smanjite štetan uticaj na životnu okolinu
  • otvarajte nova radna mjesta na mlade općine Lukavac na nezakonit način Sigurni smo da demokratski izabrani predstavnici općine Lukavac neće prihvatiti naš poziv na nezakonito i nelegalno djelovanje.

U slučaju da bilo koji uposlenik Rudnika “Šikulje” u Lukavcu od strane neodgovornih pojedinaca pretrpi bilo kakvu tjelesnu povredu prilikom izvršavanja radnih zadataka, predstavnici navedenih rudarskih sindikata će pozvati radnike Rudnika “Šikulje” u Lukavcu na masovne proteste između ostalog i pred zgradu općine Lukavac. Tada će radnici rudnika “Šikulje” u Lukavcu agresivno pozvati legitimno i demokratski izabrane predstavnike općine Lukavac na ZAKONITU izgradnju Korza u Lukavcu, porodilišta u našem gradu, čišćenja riječnih korita, građenje zdravije životne sredine, izradu aktivnih projekata zapošljavanja mladih iz općine Lukavac.

Pozvaćemo Vas na dobro poznati rudarski način da počnete raditi ono što ste obećali građanim općine Lukavac.

S poštovanjem.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI