Kakva je sudbina lukavačkog GIKIL-a?

Lukavačka kompanija Global ispat koksna industrija (GIKIL) ovih dana vraća proizvodnju u svoje dvije fabrike koje nisu radile, a očekuje se da će u narednih 15 dana raditi svih pet.

Očuvanje radnih mjesta i proizvodnju ne smatraju upitnom, iako probleme nagomilavane godinama uskoro neće biti moguće riješiti na ovaj način. Jedan od ključnih tiče se postizanja ekoloških standarda od kojih zavisi pronalazak investitora i dugoročno poslovanje.

ALMIN SULJIĆ, izvršni ravnatelj za proizvodnju GIKIL-a Lukavac

“Od 1. septembra smo uredno predali novi zahtjev za okolinsku dozvolu koji se sad nalazi u federalnom ministarstvu, u proceduri je. Mi očekujemo u narednih sto dana da se formira komisija koja će se odrediti i očekujemo pozitivan ishod“, rekao je Suljić.

Nepostojanje okolinske dozvole i pandemija koronavirusa razlozi su 50% manje proizvodnje u GIKIL-u u odnosu na početak godine. Uprkos tome, ističu da nisu otpustili nijednog radnika.

„Redovno isplaćujemo plate. Imamo problema u isplati određenih nadoknada kao toplog obroka, ali evo nadamo se da ćemo to sa sindikatom to do kraja godine da riješimo”, dodao je Suljiić.

U Sindikatu GIKIL-a nisu zadovoljni sadašnjom situacijom. Tvrde da će se boriti svim dostupnim sredstvima za spas fabrike, svojih radnih mjesta i razrješenja tužbi protiv firme.

NURDIN ĐUZIĆ, predsjednik Sindikata GIKIL-a Lukavac

„Ovdje moraju sve institucije da sjedu, da se dogovore, da kažu šta može, šta ne može. Jesu grešku napravili, a sindikat će ići onim putem, sindikalnom borbom. Neću dozvoliti da ovaj gigant nestane“, istakao je Đizić.

Nema govora o gašenju GIKIL-a, tvrde iz Uprave, iako se u javnosti s vremena na vrijeme pojave takve informacije. Posljednju buru digle su aktivnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove, koja je naložila izradu dokumenta za kojeg u Upravi tvrde da ga mora imati svaka fabrika ovakve vrste.

ALMIN SULJIĆ, izvršni ravnatelj za proizvodnju GIKIL-a Lukavac

„Naloženo nam je da se uradi studija uticaja procjene, procjena uticaja na okoliš u slučaju zatvaranja pogona i mi samo pratimo zakonsku proceduru, u stvari pratimo nalog od federalnog ministarstva. Ne radi se apsolutno o zatvaranju GIKIL-a. GIKIL i dalje nastavlja da radi”, rekao je Suljić.

U Vladi Tuzlanskog kantona su zainteresovani za situaciju u GIKIL-u. Međutim, brojne su nedoumice na putu ka konačnom rješavanju problema.

DENIJAL TULUMOVIĆ, premijer Tuzlanskog kantona

„Ono što ja imam informaciju, na nivou Federacije treba da ide novi zakon o restruktuiranju preduzeća sa državnim kapitalom i mislim da bi ovakvim preduzećima trebalo dati mogućnost i šansu sa određenim rokovima u restruktuiranju, u jasnom definisanju vlasničke strukture koliko je to privatno, koliko je to društveno, koje su to upravljačke strukture, ko ih postavlja“, objasnio je Tulumović.

Mnoge nedoumice predmet su sudskih sporova na čije razrješenje čekaju i u Upravi GIKIL-a. Ističu da u ovakvu firmu sada niko neće uložiti, iako konstatno rade na pronalasku strateškog investitora. Očekuju da se u rješavanje problema uključi i vlast zbog strateškog značaja firme, koja zapošljava oko 1.000 ljudi i čini 43% izvoza sa područja Tuzlanskog kantona.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI