Ko je kriv, a ko odgovoran za katastrofalno stanje u FK Radnički Lukavac?!

FK Radnički iz Lukavca, simobl grada Lukavca, nekadašnji premijerligaš možemo slobodno reći proživljava teške dane. Danas član Druge lige FBiH – grupa Sjever, nakon 13. kola nalazi se na sramotnom 14. mjestu na tabeli, sa svega 13 osvojenih bodova. 

Na kakav je nivo spao FK Radnički dovoljna je i činjenica ta da su ispred njega na tabeli, klubovi poput “Orahovice 74”, “Priluka”, “Lokomotive” iz Miričine itd. Čast svima i svakom, te da se niko od pomenutih klubova ne naljuti, Radnički iz Lukavca je za ove klubove IME, a i PREZIME.

No, međutim kao što bi se reklo u našem narodu sada svako igra fudbal i svako znat igrat. Baš su te riječi pravi odraz stanja u “velikanu” sa Jošika. Jer oni upravo kao i da ne igraju, niti pokazuju neku želju. U 13. odigranih kola lukavački Radnički zabilježio je skromne četiri pobjede, jedan remi i čak osam poraza.

Lukavčani su u tih trinaest kola postigli 23, a primili 29 golova, za -6 gol razliku. Najbolji strijelac kluba trenutno je Almis Kasumović sa osam postignutih pogodaka.

Nakon svega pet kola smjenjen je šef stručnog štaba Mirsad Softić, a na užarenu klupu sjeo je novi-stari šef Elvir Alić. No, ni njegovo postavaljanje za trenera nije mnogo dobroga donijelo, jer slobodno možemo reći oba trenera pokušavali su izvući najbolje što imaju u svojim redovima, te vrijedno radili, ali trenutno izgleda da ne može bolje. Jer je nešto drugo”truhlo” u klubu.

Ako bi krenuli samo od Omladinskog pogona odakle Radnički treba da crpi sebi mlade, talentovane igrače i to je kao i seniorski tim palo na niske grane. Naime, na utakmicama kadeta i juniora jedva se sastavi jedanaest igrača, a nerjetko se znalo u proteklom periodu desiti da jedna ili obje selekcije počinju utakmice i sa deset igrača.

Ali nećemo se sada zamarati Omladinskim pogon, jer je to priča za sebe. Teško stanje u klubu rezultovalo je blokadom računa od strane Poreske uprave TK, a zbog duga koji datira iz 2003. godine u iznosu od cca 165.000 KM plus godišnje kamate koje uveliko premašuju glavnicu duga.

Prije par mjeseci i ta priča je dobila svoj epilog. Dug prema Poreskoj upravi TK je saniran, a račun odblokiran. Neizmirene plaće prema igračima su regulisane u kratkom vremenu, te je sada sve koliko-toliko redovno. Ali rezultata na terenu nema, još uvijek.

Na početku sezone, u kuolarima se spominjao i napad na Prvu ligu FBiH, te promociju u viši rang, a kakvo je stanje sada u klubu sačuvanje drugoligaškog statusa biti će bingo.

Prošlosezonska sezona i rezultati u njoj kao da nisu bili opomena klubu sa “Jošika”. Strepnja za “goli” život i opstanak u Drugoj ligi FBiH, koji je obezbjeđen u samom finišu sezone kao da će se preslikat i ove godine. Kakvo je sada stanje na tabeli i na proljeće će izgleda biti ista borba. Opstanak u Drugoj ligi FBiH? Od susreta sa Bratstvom, Zvjezdom, Olimpikom, borbe sa Vitezom za Premijer ligu, do sutrašnje utakmice sa Lokomotivom iz Miričine i strepnjom za osvajanje tri boda.

Nećemo nikoga imenovati ni prozivati, nego ćemo samo pitati jedno, KAKO I ZAŠTO JE KLUB U OVAKVOJ SITUACIJI?

FK RADNIČKI LUKAVAC je klub od opšteg značaja i klub sa tradicijom, ne dozvolimo da ih zadesi tragedija, uzet ćemo za primjer Iskre iz Bugojna. Dignimo se svi zajedno i pomozimo FK Radnički.

Za kraj, ako nekog još interesuje sutra lukavački drugoligaš igra utakmicu 14. kola, a na “Jošik” dolazi ekipa “Lokomotive” iz Miričine. Susret se igra u 13:30h.

Kategorije
NOGOMETSPORT

POVEZANI ČLANCI