Koji borci imaju pravo na osnovno osiguranje i koliko će ono iznositi?

Federalno ministarstvo za boračka pitanja je pripremilo i poslalo Vladi FBiH Uredbu o pravu na osnovno osiguranje demobilisanih branilaca.

Tekst uredbe je prema riječima resornog ministra Salke Bukvarevića usaglašen sa predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja.

U uredbu je uvršten i prijedlog demobilisanih boraca da se pravo na osnovno osiguranje proširi i na borce sa 57 godina, a do sada je donja granica bila 60 godina. Visina naknade zavisi prije svega o vremena provedenog u odbrani zemlje i kretat će se od 134 KM do 235 KM.

Borci ne smiju imati nikakva primanja

– Smatram kako je krajnje vrijeme da se uredba nađe na sjednici Vlade FBiH i bude donesena u ovom mjesecu, a da primjena počne 1.jula. Pravo na osnovno osiguranje imat će borac koji je stariji od 60 godina i najmanje jednu godinu učešća u oružanim snagama i da nema nikakvih primanja ni on, niti supruga.

Druga kategorija je žena demobilisani borac koja ima 50 i više godina a nema nikakvih prihoda i koja ima najmanje godinu dana učešća u oružanim snagama. Tu je i treća kategorija, borci sa 57 godina života i tri godine u vojsci – govori Bukvarević.

Dodaje da su se na ovu kategoriju odlučili jer je prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju predviđeno da borac koji ima 57 godina, tri godine učešća u oružanim snagama, 20 godina radnog staža i jednu godinu na birou, može ostvariti prijevremenu povoljniju penziju.

Naknada se određuje prema najnižoj penziji u Federaciji

– Nažalost, veliki broj naših saboraca nema dovoljan broj godina radnog staža, pa smo u ovu uredbu stavili i te sa 57 godina života, koji će dobiti to osnovno osiguranje dok ne steknu uslove za penziju ili neki drugi vid podrške i pomoći.

Što se tiče visine iznosa, 40 posto ( 134 KM) od najniže penzije ide za one koji su imali od 12 do 24 mjeseca u oružanim snagama, a 50 posto (168 KM) borci koji su u vojsci proveli od 24 do 36 mjeseci. A za 36 do 40 mjeseci u oružanim snagama je 60 posto (202 KM) i više od 48 mjeseci je 70 posto (235 KM) – rekao je Bukvarević.

Kategorije
OKO NAS
Facebook Pagelike Widget

POVEZANI ČLANCI