Među uhapšenim službenici UIO BiH i jedno lice iz Lukavca, sumnjiče se za reketarenje na pijaci Arizona

Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u službene prostorije u Tuzli priveli su službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) koji se sumnjiče za više krivičnih djela.

Trenutno je u toku njihovo saslušanje. Naime, službenici SIPA-e jutros su pod svoj nadzor stavili šest zaposlenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, tačnije iz Regionalnog ureda u Tuzli i to po naredbi Suda BiH, a u okviru istrage Državnog tužilaštva.

U okviru akcije “Brend” na šest lokacija u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima izvršeni su pretresi stambenih objekata, poslovnih prostora i ureda službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH iz Regionalnog ureda u Tuzli.

Prema dosadašnjim informacijama, rano jutros pod nadzor su stavljeni šef Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom uredu Uprave za indirektno oporezivanje u Tuzli Boris Filipović, kao i Elvir Ćosić, Milorad Krčar, Ladisav Zabo, Vedad Osmanović (iz Lukavca) i Benko Galić.

Nakon akcije na terenu, službenici SIPA-e u službene prostorije u Tuzli su doveli sve uhapšene i trenutno je u toku njihovo saslušanje.

U ovoj akciji izuzet je i obiman dokazni materijal koji je također dopremljen u prostorije SIPA-e u Tuzli.

Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e, potvrdio je da se osumnjičeni terete za krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela kao što su primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja i ovlasti.

Također, njima se na teret stavlja prikrivanje nezakonitih radnji koje su u proteklom periodu vršene na pijaci Arizona nadomak Gradačca za što su uzimali mito. Također, sumnjiče se i za reketarenje uvoznika koji su robu dopremali na spomenutu pijacu.

Kategorije
BIHOKO NASTUZLANSKI KANTON
Facebook Pagelike Widget

POVEZANI ČLANCI