Miro okačio kopačke o klin: Emir Memić se oprostio od aktivnog igranja fudbala (FOTO)

Srijeda, 28.03.2018 god. ostat će zabilježena kao posljednji dan nogometne karijere, jednog od najboljih nogometaša sa područja opštine Lukavac – Emira Memića. Emir je na utakmici između ekipa NK “Prokosović” i FK “Dizdaruša” Brčko posljedni put bio u sastavu crno-bijelih. Saigrači i rukovodstvo kluba prigodnim poklonina oprostili su se legendarnog Memića.

Emir Memić rođen je 15.07.1981 god. u Tuzli, nogometnu karijeru počeo je u matičnom klubu, u svom mjestu, ekipi Prokosovića. Nakon što se kao igrač potpuno afirmisao u svom Prokosoviću, pozivi da nastavi svoju nogometnu karijeru stizali su sa svih strana. Talenat tada još mlađahnog Memića željeli su svi da vide. Išao je Miro na probe u raznorazne klubove (i van granica BiH), zadovoljao ukuse raznih trenera svojim igrama, ali nikada nije uspio napraviti neki iskorak van Prokosovića. Pitate se zašto?

Jednostavno je, toliko je volio svoje Prokosoviće da nikada drugdje nije želio da igra. Mnogi će se pitati kako je moguće da jedan takav potencijal od igrača zadovolji se igrati u nekom tamo Prokosoviću? Da je htio i želio negdje drugo graditi karijeru, vjerujte da je sigurno mogao, no Memić se odlučio da u svom mjestu postadne živa legenda kluba.

Da, fudbalska legenda Prokosovića dobro ste pročitali, ne legenda Želje, Sarajeva, Slobode ili nekog kluba u našoj zemlji, ne jer jednostavno čovjek je želio sa svojim klubom učiniti nešto na što će biti ponosni njegovi mještani.

I učinio za te Prkosoviće zaista mnogo. Dugogodišnji kapiten, vođa na terenu i majstor sa loptom iz dana u dan oduševljavao je sve one koji su barem jednom hodili na “Omerovićku” i pogledali utakmicu NK “Prokosović”.

Najveći uspjeh u njegovoj nogometnoj karijeri, ali i u novijoj budućnosti kluba sigurno je pobjeda protiv ekipe Doboj-Istoka u doigravanju za plasman u Drugu nogometnu ligu FBiH – grupa Sjever. Prije nepunih šest godina (07.06.2012 god), na prepunom “Tušnju” u Tuzli, predvođeni kapitenom i tada 32-godišnjim Memićem, ekipa NK “Prokosovići” okiti će se titulom i peharom pobjednika “majstorice”, a pehar za pobjednika upravo će podići Miro. Za Prokosoviće i za njega lično taj pehar i pobjeda ostat će duboko urezeni i ispisani u historiji kluba.

Kakav je on zaista bio najbolje su ga opisali na facebook stranici NK “Prokosović”, onako direktno iz srca, baš kakav je Miro bio. Prenosimo vam njihov tekst u cijelosti.

“Postoje priče koje se pričaju s koljena na koljeno, dok druge ipak žene raznose po mahalama, ali priču o Memiji pričaće i mala djeca što su imala čast loptu donositi kad je on valja po terenu, i stari djed oronuo od života dok mota smrdljivi duhan žutim prstima.

Priču o Memiji pričaće i žene u susjednim mjestima jer im muževe pohvata u leđima kad je ovaj prebaci iz desne u lijevu. Memija, Emir Memić – imenom i prezimenom. Odbranu protiv njega mogli su planirati Džingis Kan i Aleksandar Veliki zajedno, ali opet bi ih Memija uhvatio na “zamahu” i krenuo u zagrljaj svojima. Patriotizam je knjiga o poručniku Šinđi Takejami, ali malo je slova u njoj da pokaže ljubav Memije prema Prokosoviću, prema “Omerovićki” jer je to ipak njegova “LIVADA”. Tu ga je prvi put otac Zule i doveo, nije imao youtube, kablovsku i društvene mreže da krade fazone. Imao je loptu, i urođeni vic – dar od Boga.

Za žogu je bio vrh poput Beethovena, Mozzarta i Ipčeta. Već kao golobradi momak bio je strah i trepet, a zamisli, bolan, šta je sad? On ti je i Jeruzalem, i Meka! On ti je i Totti, i Romul i Rem. On je bio i dželat i kadija svih zelenih terena. Na terenu zakleti neprijatelj, prva prznica, prvi i lakat – to mnogi znaju. Ali van terena svi ga voljeli, bio mehlem za ranu, bio brat, bio raja bosanska. Bio i ostao gromada od čovjeka.

Mnogo više priča o njemu pričaće se nakon ove srijede kad u žive legende odluči da ode, da okači kopačke o klin i da ostavi Omerovićku nekim novim igračima, ali Memije više neće biti, i takvu desetku možda upamte generacije poslije nas, mi sigurno više nećemo. Sa njim je u legendu otišao i njegov vic u nogama. Kažu da je jednom kod penala zalomio, i da su ljudi u okolnim kućama padali u dnevnom boravku. Taj kad zalomi, epilepsija ne gine!” – stoji u saopštenju NK Prokosović.

Vrijedi istaći da je Memić pored Prokosovića u dva navrata bio i član “Radničkog” iz Lukavca, ali kako smo već naveli na početku teksta srce je znalo samo za jedan klub, a to je NK “Prokosović”.

Čovjek koji će sigurno biti upisan zlatnim slovima u historiju kluba sa obale Jezera Modrac, “desetka” i kapiten kakvog će se još dugo čekati na “Omerovićki”.

Redakcija portala Zona047.ba ovim putem želi Emiru sretan odlazak u zasluženu nogometnu “penziju”, te mnogo sreće u narednom periodu njegovog života. Sretno majstore!

 

 

 

 

 

 

Kategorije
NOGOMETSPORT

POVEZANI ČLANCI