Obezbijeđene stipendije za učenike koji se opredijele za zanimanja bravar – cjevar i metalostrugar

Mašinska škola je na vrijeme shvatila značaj privatnog sektora kao putokaza prema stručnom obrazovanju i profesionalnoj orijentaciji učenika, odnosno kasnijem kvalitetnijem zapošljavanju mladih ljudi. To se ne može postići bez bliske i čvrste veze škole, nastavnih planova i programa i profiliranja kadrova prema zahtjevima ponude i potražnje tržišta radne snage.

U tom cilju Mašinska škola je 2015.g. Ugovorom o poslovno – tehničkoj saradnji sa Instituom za zavarivanje svojim učenicima omogućila praktičnu nastavu za zanimanje zavarivač i sticanje besplatnog atesta za zavarivanje najboljim od njih.

Prošle godine je učinjen još jedan važan korak u takvoj strategiji za budućnost. Sa upravom grada Tuzle i tuzlanskom firmom “Elekto – Agent” zaključen je sporazum o stipendiranju učenika koji su se opredijelili za deficitarna proizvodna zanimanja (bravar – cjevar i metalostrugar) i obavljanje stručne prakse u proizvodnim pogonima ovog partnera. Prema ovom sporazumu učenici koji su se u školskoj 2016/17.g. opredijelili za školovanje prema kadrovskim potrebama firme “Elekto – Agent” dobili su godišnje stipendije od 500 KM.

Mašinska škola će i ubuduće raditi na partnerskom povezivanju sa državnim institucijama i privatnim sektorom i svim drugim potencijalnim saradnicima koje će povezati zajednički ciljevi, a sve u interesu budućih generacija naših učenika i društvene zajednice.

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI