Pokrenuta implementacija projekta: Besplatna sterilizacija i kastracija uličnih pasa i drugih pasa u TK (VIDEO)

Već prethodno najavljeni projekat „Besplatne sterilizacije i kastracije uličnih pasa“, počinje sa implementacijom u ovom mjesecu. U prva četiri mjeseca projekta (april – juli), fokus će biti stavljen na ulične pse, dok će u drugom dijelu od septembra do decembra 2017.g. to biti i vlasnički psi.

Finansijer projekta je Dogs Trust, koja je jedna od najvećih svjetskih organizacija za skrb pasa sa sjedištem u Velikoj Britaniji, a Fondacija tuzlanske zajednice će koordinirati aktivnostima na projektu oko prikupljanja podataka, vođenja evidencija i izvještavanja općina o broju sterilisanih/kastriranih pasa po završetku projekta.

Jedanaest općina sa područja Tuzlanskog kantona, potpisnici su Protokola o saradnji o realizaciji naprijed navedenih aktivnosti. Veterinari i veterinarski tehničari, prošli su neophodnu obuku na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, koja je bila uslov za učestvovanje u Programu. Metoda „uhvati, steriliši, vakciniši, označi i vrati“, koja će biti korištena tokom programa, u skladu je sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja BiH.

 

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI