Od aprila veće penzije u FBiH

Direktor Federalnog zavoda PIO, Zijad Krnjić, i premijer Vlade Federacije BiH, Fadil Novalić, održali su sastanak na kojem su razgovarali o  implementaciji novog Zakona o PIO-u.Potvrđeno je da će isplata penzija koje su uvećane za pet i deset posto početi u aprilu mjesecu, a poručeno je da slijedi i usklađivanje i povećanje svih penzija.

Kako su potvrdili i premijer Federacije BiH i direktor Federalnog zavoda PIO, sve teče prema planu, kada je riječ o provedbi novog Zakona o PIO-u. Kako je i obećano, više od 108 hiljada penzionera, prema povećanjima od 5 i 10 posto, u Federaciji BiH, dobit će veće penzije.Prve povećane penzije bit će isplaćene 5. aprila.

Zatim slijedi usklađivanje penzija 15. aprila, prema kojem bi sve penzije, osim najviših, trebale biti povećane za 2.5 posto.Zakonom je određeno da najviše penzije ne mogu rasti, dok najniža ne dostigne cifru od 435 maraka. A, Vlada po novom zakonu ima mogućnost da interventno poveća najniže penzije.

Zaključeno je da je ovo jedan pravedan zakon koji će biti od koristi penzionerima u narednih 30 godina.Sada država postaje skrbnik, ona vodi računa o redovnosti isplate penzija i da sva povećanja dođu na vrijeme, poruka je premijera Federacije BiH.

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI