Održana akcija čišćenja i uređenja Jezera Modrac na području Plaže i Prokosovića (FOTO)

Asocijacija za održivi razvoj “Zelene staze-Green tour” Tuzla zajedno sa NVO “Bike Tour” Lukavac i Općinom Lukavac a u suradnji sa Lokalnom grupom za razvoj Prokosovići i OŠ “Prokosovići” a u okviru obilježavanja Dana zdravlja održat će dvodnevnu akciju čišćenja i uređenja jezera Modrac 7. i 8. aprila 2017. godine na području Bokavića, Plaže i Prokosovića.

Cilj ove akcija je ekološki urediti jezero Modrac i podstaći građane na bolju zaštitu životne sredine, skretanuti pažnju javnosti na loše navike nepropisnog bacanja smeća, poticaj zdravih navika ali i privlačenje izletnika i turista. Danas je održana Petak akcija čišćenja obale područja Plaže od žičare do kraja plaže (OŠ Prokosovići i koordinatori akcije).

-Danas smo na području jezera Modrac napravili jednu volontersku ekološku akciju uređenja obale jezera Modrac na rejonu od žičare do hotela „Senad od Bosne“ u o okviru projekta „Naučno-istraživački kampovi za mlade“, a u saradnji sa „Bike tour“ Lukavac, osnovnom školom „Prokosovići“ i općinom Lukavac.

Naši mladi učenici bili su veoma vrijedni i uspjeli smo očistiti ovaj dio jezera, a skupili smo nekih 50ak vreća smeća. Sutra također nastavljamo čišćenje sa druge strane jezera, u MZ Bokavići tako da je ovo samo jedna u nizu akcija koje sprovodimo u posljednje vrijeme. Imali smo nekoliko akcija povodom proljeća a evo i danas u povodu Dana zdravlja, Izen Hajdarević, pred. Asocijacije „Zelene staze-Green tour“, Tuzla.

Nastavak ove akcije planiran je za sutra na području MZ Bokavići, a očekuje se dolazak oko pedeset volontera iz nekoliko nevladinih organizacija, studenata Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli, kao i mještana.

 

 

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI