OŠ Lukavac Mjesto održala Prvi Proljetni sajam, humanitarnog karaktera (FOTO)

Danas je u prostorijama OŠ Lukavac Mjesto održan Prvi Proljetni sajam. Na sajmu su se predstavili učenici OŠ Lukavac Mjesto, koji su kreativnost pokazali na rukotvorinama koje su sami napravili.

Proljetni sajam podržala je i Humanitarna organizacija World Vision.

sajam-lkmjesto (3)„World Vison u BiH djeluje od 1994. godine, a u općini Lukavac smo već šestu godinu koliko smo i u ovoj školi. Zaista, zadovoljstvo nam je da možemo pomoći na bilo koji način jer nama je i u fokusu dobrobit djece. Dva su strateška pravca u kojima djelujemo: zaštita djece i obrazovanje, a ja moram spomenuti, kadje u pitanju ovaj prvi proljetni sajam humanitarnog karaktera, podržan je od strane grupe za dobrobit djece koja djeluje na području ove općine već nekoliko mjeseci“,istakla je Nina Zupan, koordinatorica za područje općine Lukavac.

„Drago mi je da su mnogi ovdje s nama kako bi podržali jednu zaista predivnu akciju. Ako nećemo mi, onda ko? Ako ne sada onda kada? Danas smo ovdje zbog našeg oboljelog učenika Elnura Numanovića. Roditelji su se zaista angažovali, djeca su dala sve od sebe, a zadovoljni smo i odazivom. Danas smo ovdje do 15h i pozivam sve da nas, na ovaj lijep i sunčan dan, posjete“ istakla je Indira Davidović, profesorica bhs jezika i književnosti u O.Š. Lukavac Mjesto.

Pored učenika i nastavnika, podršku su pružili i roditelji učenika OŠ Lukavac Mjesto, koji su napravili poslastice za sve posjetioce i posjetiteljice sajma.

„Ovo nije prva akcija koju održavamo za Elnura. Imali smo ih dosad više, međutim ovo je prvi sajam. Trudit ćemo se i u buduće da organizujemo sajmove kako bismo pomogli Elnuru ali i bilo kojem drugom učeniku naše škole. Potreba je puno i znamo svi kakva je situacija, međutim svi se trude da daju svoj doprinos onoliko koliko mogu. Vijeće roditelja aktivno radi na prikupljanju novčanih sredstava ne samo za pomoć učenicima nego i generalno za školu, tako da smo aktivno uključeni i u rad škole ali i život učenika. Mi u školi imamo zajednički cilj a to je da pomognemo nekome u našoj lokalnoj zajednici“, Lejla Sejdinović, predsjednica Vijeća roditelja u O.Š. Lukavac Mjesto.

Ovom sajmu podršku je pružio i načelnik općine Lukavac Edin Delić.

sajam-lkmjesto (9)

„Ovo su dirljivi trenuci. Djeca u školi su se organizovala da pomognu svom školskom drugaru koji boluje od neizlječive bolesti i sa namjerom da pomognu njegovoj porodici. Ova djeca su danas poslala pravu poruku i pokazala s jednu empatiju koje je jako malo u našem društvu danas. Moje iskrene čestitke organizatorima, jer ja sam uistinu očaran onime što sam danas ovdje vidio. Mislim da su ova škola i nastavno osoblje pokazali jednu razinu humanosti i nadam se da ćemo i dalje biti u poziciji da promoviramo ovakve vrijednosti. Mnogo je ljudi koji imaju potrebu za pomoć i moramo se malo okrenuti oko sebe i aktivnije učestvovati“, kazao je načelnik Edin Delić.

Ovaj sajam je bio i humanitarnog karaktera, naime sav prikupljeni novac od prodaje na ovom sajmu biće usmjeren za liječenje učenika Elnura Numanovića.

„Elnur trenutno tri puta mjesečno ide u Tuzlu: hematologu, gastroenterologu i genetičaru. Ima poseban režim i ishranu, ali je krenulo na bolje. Mogu samo reći hvala O.Š. „Lukavac Mjesto“, jer ovo nije prvi puta. Oni evo već tri godine zaredom pomažu. On je peti razred, a zbog njegove bolesti prilagođen mu je nastavni program. Nastavnici zaista rade sve što mogu da pomognu nama. Oni su kao drugi roditelji Elnuru. Mogu samo reći jedno veliko hvala“, istakla je Sanela Numanović, Elnurova majka.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI