Poslušajte priču devetogodišnjeg poduzetnika Amera iz Pobuđa kod Bratunca (VIDEO)

Devetogodišnji Amer Ibrahimović iz Pobuđa kod Bratunca od vlastite ušteđevine pokrenuo je uzgoj ovaca o kojima brine uz pomoć roditelja povratnika. Kako većina stanovništva na selu živi od poljoprivrede, on je odlučio biti od koristi i svojoj porodici i lokalnoj zajednici, te je vrijedno štedio i uložio u vlastiti biznis, za dobrobit sebe i svoje porodice. Želja mu je da napravi najveću farmu ovaca u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Amer je jednog Bajrama sanjao san i ostvario ga. I dok se njegovi vršnjaci igraju loptom, na računarima ili na neki drugi način provode slobodno vrijeme, devetogodišnji Amer ga je posvetio svome stadu.

– Sanjao sam ovo i jedno jutro, kad su babo i mama pili kahvu, donio sam svoje pare i istresao ih na sto. Babo me pitao otkud mi toliki novac, a ja sam mu rekao da sam skupljao od Bajrama do Bajrama – priča Amer.

– Bilo je oko 300 KM i kupili smo mu osmero janjadi. Jedno je bilo 50 KM, on ih je othranio, pitao na flašicu – dodaje Amerov otac Ibrahim.

Uz pomoć roditelja, koji se uglavnom bave poljoprivredom i nemaju stalnih novčanih primanja, danas mali Amer brine o 53 ovce. Ali to nije sve.

– Imam šest koza, jednu kravu, tele, janjadi, psa koji se zove Bobi, a imam i mačka Brku – ističe Amer.

Nekada i sam brine o svome stadu i na neuobičajen način tepa ovcama. Neke od njih imaju i imena, navodi: Maša, Kikica, Medo, Roki, Riki, Gumeni, Kike, Žepljanka.

– On je baš nešto posebno. Vraća mi snagu života i volim što se opredijelio za ovo i što ne želi da se bavi kompjuterima i telefonima – kaže Ibrahim.

Iako ima samo devet godina, Amer ima jasnu viziju o budućnosti.

– Volim Pobuđe i ovdje ću da ostanem, da se borim za Bosnu i Hercegovinu i da budem najveći farmer u Bosni i Hercegovini, da imam oko 300 ovaca – poručuje.

Devetogodišnji Amer nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Omiljen je i u školi.

– Jedinstven je i dobar dječak i ispunjava svoje obaveze redovno. Jako je dobro što je osmislio vlastiti biznis, ali za njegovu dob je jako važan i odgojno-obrazovni proces. Smatram da, prije svega, veću pažnju treba da posveti školi – kaže Ilhana Dervišević, učiteljica u OŠ Malta – Edukativni centar Nova Kasaba.

Devetodišnji Amer odlučio je na ovaj način ostvariti svoje snove. Mi se nadamo da će u budućnosti, kao što mu je i želja, postati najveći farmer, ne samo u Pobuđu nego na području Bosne i Hercegovine.

Izvor: federalna.ba

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI