Postignut dogovor između trgovaca sa gradske pijace i općine Lukavac (FOTO)

Uklanjanje tezgi ispred Gradske pijace u Lukavcu podiglo je veliki prašinu. Dok su jedni podržavali, drugi su osporavali tu odluku. Tom prilikom načelnik općine Lukavac Edin Delić sastao se sa trgovcima u cilju pronalaska rješenja koji će zadovoljiti obje strane.

„Pronašli smo rješenje, jer sezonska prodaja je u svim gradovima prisutna. Sezonska prodaja podrazumijeva prodaju cvijeća, voća i povrća, a ne mlijeka i mliječnih proizvoda. Prijedlog koji je načelnik predložio je vrlo korektan i nadam se da su svi zadovoljni. Prvi ja podržavam ovaj prijedlog da to budu jednoobrazne tezge, da to liči na nešto, a one tezge iz zadnjih godina su pravo ruglo“, istakao je Edin Bilalić, jedan od prodavaca na Gradskoj pijaci.

„Na aktivnostima koje vodimo oko uređenja pijace počele su se javljati konradiktorne informacije, ljudi su počeli upućivati nepotpune zahtjeve. Ovo je potpuno jedan novi momenat za ulične prodavce iza cijeli grad. Htio sam da razjasnim šta radimo i kako radimo. Želimo da se to estetski i funkcionalno uredi, da pijaca dobije sjaj kakav treba da ima Gradska pijaca“, istakao je načelnik općine Lukavac Edin Delić.

Tezge izvan Gradske pijace će biti jedino u vrijeme sezonske prodaje.

„Mislim da smo došli do konsenzusa kako to treba da izgleda. Dogovorili smo da investiramo da se pijaca uradi, dio će ostati na ulici, ali će one biti potpuno drugačije uređene, te tih instalacija nećemo imati van sezonske prodaje. Dozvole koje budu izdate će biti precizirane na lokaciju i na vremenski period“, dodao je Delić.

Za tezge izvan Gradske pijace potrebno je da se podnese zahtjev nadležnom općinskom organu.

„Podnosioci zahtjeva neće moći dobiti dozvolu, ako prije podnošenja zahtjeva postave instalacije, i u tom smislu je neka vrsta kontrola. Želimo da imamo i estetski i sigurnosni značaj“, istakao je Delić.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI