Ribočuvarskoj službi SRD SMUĐ Lukavac potrebna pomoć u radu

Ribočuvarska služba SRD SMUĐ Lukavac dugi niz godina se bori protiv krivolovaca koji na ne dozvoljen način godinama izlovljavaju ribu iz jezera Modrac. Ribočuvarima se u decembru 2018 god. priključilo dvadesetak momaka koji su svoje slobodno vrijeme odvojili da pomognu u sprečavanju krivolova na jezeru.

Ekipa volontera je u protekla dva mjeseca napravila preko 30 akcija kako u dnevnoj tako i u noćnoj smjeni i u tim akcijama iz jezera su izvadili preko 70 mreža prosječne dužine oko 50 metara. U mrežama su se nalazile određene količine ribe koje su na sreću bile žive, najčešće pronaležene ribe su bile smuđ ,som,bucov,babuška,šaran,štuka a bilo je i deverike klena i naravno sve su vraćene u jezero.

Prepoznavši rad volontera pojavio se i određen broj donatora koji su svojim doprinosima kako finansijskim tako i materijalnim pomogli volontere da što bolje i sigurnije obavljaju ovaj ni malo bezopasan posao. Samo neke od donacija su kabanice, odijela, kombinezoni, čizme, baterije, reflektori, dvogled za noćno posmatranje jezera, gorivo itd.

Sve mreže koje su pronađene i izvađene iz jezera su uništene i spaljene. Otvoren je račun u banci za donacije volonterskoj ribočuvarskoj službi SRD Smuđ. Sve donacije će biti usmjerene isključivo za kupovinu goriva i opreme za rad ribočuvarske službe.

Unaprijed se zahvaljujemo svim donatorima i dobrim ljudima koji vole jezero Modrac. Naš krajnji cilj je da iskorjenimo krivolov na jezeru Modrac i to samo možemo uz vašu podršku. – ističu iz SRD SMUĐ Lukavac.

Ukoliko želite pomoći ovim volonterima možete na sljedeći način:

Broj računa: 5555000041808320

Broj računa za inostrane uplate: Iban: BA395550000041821762 SWIFT: NOBIBA22 NOVA BANKA A.D. BANJA LUKA NAPOMENA: za instrukcije uplata iz inostranstva nam se obratite u privatnim porukama.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI