Sa lica mjesta: Borci istrajni u svojoj namjeri, za sada ništa od deblokade Šićke petlje (FOTO)

 

Petlja Šićki Brod u Tuzli je i dalje blokirana. Grupa od blizu 300 demobilisanih boraca iz Gradačca, Srebrenika, Gračanice i Živinica još uvijek drže u blokadi petlju Šićki Brod u Tuzli zbog čega su se na putnim pravcima prema Sarajevu, Doboju i Orašju stvorile velike gužve.

Velika je gužva na saobraćajnicama, neki su zarobljeni već satima, u automobilima su i djeca i starije osobe. Neki imaju problem sa gorivom ali i hranom i pićem. U toku noći očekuje se vrlo niske temperature, i do minus 15 što dodatno komplikuje situaciju.

Borci apeluju na građane za razumijevanje te najavljuju da će držati blokirane puteve do ispunjenja zahtjeva. Političari se još nisu oglašavali, a najviše pate oni koji su se danas zatekli na putu. 

I dalje smo tu, nema povlačenja, nema predaje, istrajni smo u svojim namjerama. Ovdje ćemo biti sve dok ne ispune naše zahtjeve. Hladno nam nije, dovukli smo burad i drva, opremljeni smo i po svemu sudeći prenoćit ćemo ovdje– kratko je prokomentariso jedan od protestanata.

Kako su nam okupljeni kazali, niko osim hitnih slučaja, hitne, vatrogasaca i policije neće puštati.

Podsjećamo, Demobilisani borci su tuzlansku petlju blokirali jutros u 10 sati, a kako su kazali, na protestu će ostati do ispunjenja zahtjeva koje upućuju Parlamentu Federacije BiH.

Riječ je o ukidanju boračkih organizacija kojih ima 1.600, utvrđivanju boračkog dodatka te uspostavi tačnog boračkog registra.

Inicijator protesta bio je demobilisani borac Sulejman Fejzić zvani Fejza iz Srebrenika koji je preminuo prošle sedmice, a njegovi saborci od borbe za svoja prava danas nisu željeli odustati.

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI