Srebrenica kao nekad prije: Obnovljena tradicija sankanja na Guberu

Jedno od najpoznatijih srebreničkih šetališta Guber, jučer je bilo domaćin nastavka tradicije – sankanja i skijanja na Guberu.

Manifestacija pod nazivom “Spust niz Guber” organizovana je od strane Turističke organizacije Srebrenica i Savjeta mladih Srebrenica uz podršku Opštine Srebrenica i donatora.

“Odlučili smo se da u zimskom periodu organizujemo manifestaciju koja će promovisati srebreničke potencijale i promijeniti svakodnevnicu građana”, rekao je Sead Jahić, direktor Turističke organizacije Srebrenica koji ističe da je veliki broj Srebreničana uzeo učešće u ovom događaju.

Ovoj manifestaciji najviše se odazvalo djece koja su došla da uživaju u zimskim radostma i da se sankaju.

“Takmičenje je u tri grupe, djeca uzrasta od 10 do 15 godina koja su se prijavila uz saglasnost roditelja, starija djeca i odrasli kao i parovi”, kaže Radomirka Alić, predsjednica Savjeta mladih Srebrenica i dodaje da su prezadovoljni, te da je namjera da se ovo ponavlja svake godine.

Svi koji su izrazili želju da se takmiče spuštali su niz stazu u dužini od 500 metara, a za najbolja tri prolazna mjesta organizatori su obezbijedili skromne poklone.

Nekada se i po 200 sanki spuštalo niz Guber

Stariji Srebreničani sjećaju se da je ovo bila tradicija i da su čekali zimu kako bi se skijali i sankala niz Guber.

“Sedamdesetih se pio čaj sa rumom na Guberu a potom spust sankama i jednim bobom”, prisjeća se Božica Bjelaković-Ždrakanović.

“I ja sam se spuštala sa sankama niz Guber ’81 i baš mi je ostalo u sjećanju, koji adrenaliin! Fazon je što se dobro namučiš da izvučes sanke do gore, a onda slijedi ono najljepše – spust”, kaže Jovanka Bašić.

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI