Stav građana Lukavca: Pitanje za načelnika Delića: “Zašto se stidite reći da ne živite u Lukavcu”?!

Poštovani načelniče,

U političkom životu jednog društva, vrijedi pravilo, da vlasti koje nisu sposobne riješiti ključne društvene probleme prisiljene su proizvoditi vještačke, odnosno svjesno stvarati tenzije da bi se održali na vlasti.

Tribina čiji ste izakulisni organizator bili i Vi na temu „Zašto se krši Ustav i Zakon u OV Lukavac“ je očit primjer skretanja pažnje  sa gorućih problema koje Vi kao načelnik trebate rješavati. Moramo Vas podsjetiti,  da ste tokom kampanje za poziciju načelnika nudili dosta rješenja, istina u formi ideja (u političkom smislu to se naziva populizam), međutim od preuzimanja dužnosti te ideje su nestale. Na održanoj tribini na kojoj uzgred rečeno nije dat odgovor zašto se krše ustavne norme došli su do izražaja lični animoziteti.

Sukobi lične prirode između jučerašnjih bliskih saradnika, prozivanje na licemjerstvo su odraz  političke nezrelosti ili svjesnog podgrijavanja netrpljivosti između građana kako bi se ostvarili scenariji koje smo imali prije par godina u Tuzli. Međutim, ono što posebno zabrinjava, je da građani ne znaju ko je u ovom trenutku načelnik općine, Vi, neko od vaših savjetnika ili neko iz koalicije Dosta je bilo.

Građane dodatno brinu, pokušaji pritisaka na pojedine medije, a sve u svrhu promoviranja Vama bliskih političkih opcija, gdje postoje i uslovljavanja u smislu da se bilo kakvi loši komentari na rad načelnika zabrane. Poštovani načelniče to je odlika totalitarnih režima.

Vaše radno mjesto nije hotel, već kabinet u općini, mahanje stisnutom pesnicom je pozdrav iz prošlosti koja je imala svojih dobrih i loših strana, ono čime trebate mahati su projekti kojima ćete riješiti infrastrukturne probleme općine Lukavac.  Građanima ne trebaju pozdravi tipa Smrt fašizmu sloboda narodu koji je vrijedan poštovanja niti licemjernog selamanja, već pokretanje projekata sa tačno definisanim rokovima i planom realizacije.

Građani hoće pitku vodu, obilježja poput fontane, staze za šetanje, osposobljavanje bazena, čiste ulice, igrališta za naše najmlađe. Po pitanju ekologije i čistog zraka ste potpuno zakazali a tu smo od Vas očekivali najviše. Zaista nam nije jasno da ste u tako kratkom vremenkom roku uspjeli zaboraviti data obećanja. Stanje kvalitete zraka je mnogo gore nego što je bilo u slučaju kada ste bili sudionici demonstracija, tada ste imali odgovore za zagađenje zraka a danas kad ste u poziciji da djelujete ne činite ništa.

Ukoliko Vi kao načelnik niste u kapacitetu da rješavate probleme a sve u okviru postojeće političke realnosti korektno bi bilo da izađete u javnost i to saopštite.  Nama u Lukavcu nisu potrebne podjele, nemiri koji mogu dovesti do ozbiljnih posljedica, Vi ste upravo svjesno ili ne na tom putu. Molimo lično Vas da politički odrastete da se posvetite razgovorima i dogovorima a sve za boljitak građana.

Građanima apsolutno ništa ne znače pompezne izjave, samohvalisanje i neodoljiva želja pojedinaca za medijskom eksponiranošću, to ne donosi projekte niti daje bilo kakva rješenja. Šta predstavlja običnom građaninu saznanje da je protiv nekog u vijeću podignuta krivična prijava, apsolutno ništa ili podaci o zaduženosti općine. To su problemi koje Vi kao načelnik trebate i dužni ste riješiti u okviru političkih odnosa u OV, odnosno iskazane volje naroda. Kako ćete to riješiti, građane ne interesuje, ako ste sposobni to i učinite ako niste recite to javno.

Nije potrebno, da u svrhu očuvanja vlastite pozicije uvlačite građane u političke intrige, ne interesiraju nas dugovi, kojih je napravio, niti kako ćete ih vratiti, koje ili zašto prekršio Ustav to neka sud odlučuje, zašto opterećujete takvim stvarima građane. Takođe, predstavi koju ste izveli na tribini, prisustvovale su većinom osobe starije životne dobi, kojima je možda i interesantna pozorišna tačka koju ste izveli, ali ponavljamo to neće riješiti nedostatak pitke vode u Lukavcu. Ako Vi znate da hoće, objasnite, dajte rokove, dinamiku, pokrenite se.

Takođe, Vam želimo skrenuti pažnju na stil izražavanja. Većinu vaših nastupa bilo da posjećujete fabrike ili „gostujete“ na tribini označavate kao „smatram da je ovakav vid komunikacije sa građanima sasvim normalan……..“ .

Zar je izaći pred građane nenormalno pa su vam potrebne takve konstatacije, moramo priznati da ste skloni izjavama kojima potvrđujete opće poznate činjenice bespotrebno im davajući značenje samo zbog toga što ste ih Vi rekli, to zvuči prilično djetinjasto.  Ili pravite propuste tipa, parafraziramo, uzmete kredit od 6 miliona vratite dug od 4 miliona a ostanete zaduženi samo 2 miliona.

Takođe, posebna je priča Vaše gostovanje u emisiji na  Al Jazeeri kada niste htjeli da odgovorite na pitanje gdje živite (zbog čega Vas je bilo stid reći da ne živite u Lukavcu). U istoj emisiji ste davali rješenje za problem zagađenosti zraka u Sarajevu na način kako je to predloženo prije 30 godina.

Zamislite da nama u Lukavac dođe načelnik Sapne i drži govor kako trebamo riješiti problem zagađenog zraka, a Vi odete u Sapnu i održite predavanje o proizvodnji krompira. Ovo su samo neki od primjera i oni nisu zlonamjerni, naprotiv samo žele Vama pomoći da izađete iz sfere predizborne kampanje u kojoj se tolerišu svakakve izjave i obećanja i uđete u sferu rada i rješavanja problema nas građana.

Ime autora ovog članka poznato je redakciji portala, te se na taj način naš portal ograđuje od navoda izrečenih u rubrici.

Svi zainteresovani koji imaju želju da svoje mišljenje iznesu putem svog ličnog stava mogu nam pisati na facebook stranicu portala, ili na mail adresu redakcija@zona047.ba. Ovakve i slične članke u budućnosti ćemo objavljivati ako pristignu na našu adresu.

Vaša Zona047.ba!

Kategorije
LUKAVACSTAV GRAĐANA LUKAVCA

POVEZANI ČLANCI