Trudnica sa jakim bolovima na -20 stepeni tri i po sata pješačila kroz duboki snijeg da bi se porodila

Mile Zdraveski i njegova supruga Elena, iz sela Brest, na zapadu Makedonije, 9. januar će pamtiti dok su živi. Oni su tri i po sata pješačili kroz duboki snijeg, na minus 20 stepeni, da bi stigli do sela Samokov, gdje je Elenu čekalo ambulantno vozilo da je preveze do najbliže bolnice.

Iako sa jakim porođajnim bolovima, Elena je izdržala i pratila svoga muža, koji je išao ispred nje.

– Taj 9. januar nikada neću zaboraviti. U ranim jutarnjim satima moja supruga je iznenada dobila jake porođajne bolove. Našli smo se pred ozbiljnim iskušenjem, šta da radimo, kako da stignemo do najbliže bolnice. Trebalo je nekako savladati sedam kilometara dug put od našeg sela do sela Samokov, a napolju su bili visoki nanosi snijega i jezivo niske temperature. Odlučili smo da krenemo pješke, jer drugog rješenja nije bilo. Ja sam išao naprijed i probijao snijeg, a mojim stopama je išla supruga Elena. I tako više od tri sata – priča Mile Zdraveski, otac dvoje djece, a sada i trećeg, iz sela Brest.

Prije nego što su krenuli na težak i neizvjestan put po dubokom snijegu, javili su se u općinu Makedonski Brod i zamolili ih da pošalju sanitetsko vozilo da ih čeka u selu Samokov, jer zbog snježnih nanosa ono dalje nije moglo da stigne, pišu makedonski mediji.

– Hodali smo u tišini. Čulo se samo krckanje smrznutog snijega i otežano disanje moje supruge. Povremeno smo zastajkivali da bi se ona malo odmorila, ali nam hladnoća nije dozvoljavala duže pauze. Naše “putovanje” mi se činilo kao cijela vječnost. Ipak, uspjeli smo uz sve muke da stignemo do sela Samokov, gdje nas je čekalo ambulantno vozilo i odvezlo u bolnicu u Kičevo. Našim mukama i strahovanjima da se žena ne porodi usput, došao je kraj – prisjeća se Mile Zdraveski.

Nedugo potom, na klinici za ginekologiju začuo se plač još jedne bebe.

– Uprkos ogromnom naporu koji je imala tokom pješačenja po snijegu i ekstremno niskim temperaturama, Elena je dobro podnijela porođaj i na svijet je donela zdravu djevojčicu tešku 2,5 kilograma. Obje se osjećaju odlično i sutra će biti puštene sa odjeljenja – izjavio je dr. Ljupče Risteski, ginekolog iz Kičeva, koji je porađao Elenu.

Kategorije
INFOTEKA

POVEZANI ČLANCI