Tuzlanski kanton umalo ostao bez svog udjela u lukavačkom GIKIL-U: “Žalosno je što je proizvodnja trenutno bolja nego ikad dosad, a sve vodi u propast”

Tuzlanski kanton je prošle sedmice umalo ostao bez svog udjela u lukavačkom GIKIL-u. Krajem prošle sedmice održala se prodaja preduzeća KHK (Koksno-hemijski kombinat), koje je nosilac državnog kapitala u GIKIL-u, i to na osnovu izvršne presude firme Inkometal protiv KHK-a. Međutim, zbog činjenice da KHK nema vlastitih sredstava, išlo se na prodaju cijele firme, kao i njenog udjela u GIKIL-u.

Kontrolisani stečaj

Ono što je “spasilo” državni kapital u GIKIL-u je činjenica da niko nije dao dovoljno ozbiljnu ponudu za kupovinu KHK-a. – Pojavio se samo jedan kupac, Kemokompleks, i ponudio 6,7 miliona KM za KHK. Međutim, kupac je ponudio samo iznos koji je njemu KHK dugovao, znači, nije ponudio novac, nego potraživanje. Zbog takvih okolnosti nije mu odobrena kupovina, ali će sud ipak morati donijeti rješenje, na koje će se on moći žaliti. Kako će drugostepeni organ odlučiti, ne znam, ali vjerujem da ta ponuda neće proći, kazao je direktor KHK-a Zuhdija Hasanhodžić.

ZUHDIJA HASANHODŽIĆ: POSTOJI POTENCIJALNI FINANSIJER

Da je prodaja uspjela, država bi izgubila kapital u GIKIL-u, u kojem je KHK jedan od suosnivača. Visina tog kapitala još nije jasno određena zbog nekoliko otvorenih sudskih procesa, ali kreće se oko 80 miliona KM. Uz ove probleme, i dalje je aktuelan i onaj likvidacije GSHL-a, drugog osnivača GIKIL-a i predstavnika privatnog kapitala. Prije nekoliko mjeseci britanska firma Moorgate je pokrenula proces likvidacije nad GSHL-om, koji je usvojen na britanskim sudovima, ali je u toku žalbeni proces. Ukoliko se potvrdi prvostepena odluka, GSHL će ostati bez svojih prava u GIKIL-u i preuzet će ga Moorgate. Ovo bi za GIKIL moglo značiti i novi početak, s obzirom na to da, kako nam je u nekoliko navrata potvrdio Hasanhodžić, postoji interes ove firme da se proizvodnja koksa zadrži.

S druge strane, kako saznajemo, postoji i mogućnost da se pokrene stečaj u GIKIL-u, a postoji i potencijalni investitor koji bi ubrizgao početni kapital za proizvodnju koksa kroz stečaj. Hasanhodžić također smatra da je to najbolja opcija. – Kontrolisani stečaj je jedino rješenje za GIKIL i jedini način da se riješimo dugovanja. Na taj način bi sigurno i Moorgate odustao od GIKIL-a, jer prvo bi se radnici namirivali. Istina je, postoji i potencijalni finansijer proizvodnje u stečaju, ali niko to ne razumije i mislim da od toga neće biti ništa. Žalosno je što je proizvodnja trenutno na visokoj razini, bolja je nego ikad dosad, a sve vodi u propast, dodao je Hasanhodžić.

S druge strane, GIKIL-u prijeti i dugovanje prema JP Spreča po osnovu isporuke vode u protekle tri godine. Taj dug je narastao na ukupno 1,1 milion KM, dok su samo za prošlu godinu dugovanja oko 470 hiljada maraka. Zbog ovoga je, podsjećamo, prošle sedmice Spreča GIKIL-u ispostavila reducirane količine vode, uz mogućnost potpune obustave isporuke ukoliko ne krenu isplate dugovanja. Problem je veći zbog činjenice da upravo GIKIL snabdijeva cijeli Lukavac vodom, koja je, istina, daleko od pitke, ali makar može služiti za pranje kupatila i automobila.

Fakture za vodu

– Uprava GIKIL-a je donijela odluku da iz tekućih sredstava plati više od jedne mjesečne fakture za vodu, kako bismo izbjegli ne samo reduciranje i zaustavljanje isporuke vode GIKIL-u nego i građanima Lukavca. Poduzet ćemo sve preventivne mjere kako bismo preduhitrili sigurnosne prijetnje, a nakon obezbjeđenja sigurnosno neometanog tehnološkog procesa za GIKIL, isporuka vode će biti nastavljena i prema gradu Lukavcu, saopšteno je iz GIKIL-a.

GLOBAL ISPAT KOKSNA INDUSTRIJA LUKAVAC: RASTU I DUGOVI I PROIZVODNJA

Ono što sigurno otežava poslovanje GIKIL-u jeste činjenica da njima JKP Rad Lukavac, koji iz GIKIL-a distribuira vodu građanima, duguje između dva i tri miliona KM. – Odgovornost je na cijelom jednom sistemu, koji je posljednjih godina tolerisao neplaćanje vode. Niko dosad nije isključen sa sistema zbog neplaćanja, a imamo i račune koji nisu plaćeni dvije ili tri godine. Tu je odgovornost na JKP Rad, kazao je ranije Edin Delić, načelnik Lukavca, o ovom problemu.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI