U Lukavcu održan okrugli sto na temu: “„Primjena postojećih zakona i propisa u sektoru zaštite okoliša“ (FOTO)

Danas je u Hotelu Lukavac u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta Bosne i Hercegovine i Općine Lukavac održan okrugli sto na temu „Primjena postojećih  zakona i propisa u sektoru zaštite okoliša“, na kojem su učestvovali predstavnici gradova i Općina: Zenica, Kakanj, Tuzla, Maglaj, Lukavac, Novi Grad, Brod, Sarajevo, te predstavnici Ministarstva za zaštitu okoliša i turizam FBiH i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u RS i nevladine organizacije iz oblasti zaštite okoliša.

okrugli-sto (6)

“Stanje okoliša i razvijenost ekonomije su direktno vezani. Vi nemate zemlje sa visokim standardom života u kojoj je ekologija u stanju kakva je naša. Mi danas imamo veliki intenzitet narušenog okoliša i moramo shvatiti da borba za okoliš nije samo borba za zadravlje, već borba za razvoj ove zemlje. Mi nećemo krenuti dalje dok ne eliminišemo deponije smeća, dok ne popravimo zrak i u tom smislu je ovo iznimno važna tema. Iskreno sam obradovan kada sam vidio goste iz raznih krajeva BiH i nadam se da ćemo odavdje poslati jednu od poruka a to je da ne možemo očekivati da se dese čuda u kratkom vremenskom periodu“, istakao je Edin Delić, načelnik Općine Lukavac, koji je bio i moderator na današnjem skupu

okrugli-sto (4)

“Zakoni bi mogli pomoći u potpunosti ukoliko se primjenjuju. Ovi zakoni o zaštiti okoliša su na snazi od 2003. godine, a od 2006. godine se intenzivnije provede u smislu izdavanja okolišnih dozvola. Naravno, tu je čitav niz drugih propisa koji uređuju problematiku zaštite zraka, upravljanje otpadom i slično. Smatram da je ta legislativa za naše prilike dosta dobro postavljena, a bit će zahtjevnija kada dobijemo kandidatski status kao članica EU. Kada je u pitanju problemi zagađenja zraka,u potpunosti je u rukama kantona da vrše monitoring i da procjenjuju kada imaju pragove upozorenja, odnosno, kada su uzbunjujuće situacije kako bi se moglo postupati u određenim mjerama. Poseban problem zagadenja zraka imaju Sarajevo, Zenica i Tuzla, odnosno ti kantoni, pogotovo u zimskom periodu. Identificirali smo i izvore zagađenja u saradnji sa kantonima i općinama i sada je pitanje da se upustimo u neke konkretne mjere.” – rekao je Dr.sc. Mehmed Cero, pomoćnik ministra u Federalnom minisstarstvu okoliša i turizma.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI