U Lukavcu uskoro izgradnja spomen – obilježja za žrtve genocida u Srebrenici

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik općine Lukavac Edin Delić potpisali su ugovor o izgradnji spomen – obilježja za žrtve genocida u Srebrenici.

Radi se o izgradnji prve faze spomen – obilježja koju će finansirati Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, dok je i Ministarstvo za boračka pitanja TK odobrilo dio sredstava za istu namjenu.

– Svjesni smo broja raseljenih osoba koje su živjele ili danas žive u općini Lukavac i da spomen – obilježje žrtvama genocida u Srebrenici itekako znači puno. Odlučili smo podržati ovu ideju koju treba prenijeti i u druge gradove. Pijetet za sve žrtve, a pogotovo za žrtve genocida u Srebrenici, ne smije prestati. Izgradnjom spomen – obilježja ćemo trajno vraćati sjećanje na najmračnije dane za našu domovinu, ali i na najzaslužnije njene sinove. Neka Srebrenica bude naša motivacija za stvaranje društva u kojem će naša djela biti vođena brigom za dobrobit svih – istakao je Ramić.

Općinsko vijeće Lukavac je usvojilo inicijativu načelnika općine Edina Delića da se jedna ulica nazove “Ulica žrtava genocida u Srebrenici”. Nakon usvojene inicijative pristupilo se izradi projektne dokumentacije i pribavljanjem potrebnih dozvola za izgradnju spomen – obilježja.

Općina Lukavac obezbijedila je dio sredstava, obavila sve prethodne aktivnosti u pribavljanju potrebne dokumentacije i dozvola. Radi se o jednom spomen – bilježju kakvog zaslužuju žrtve i njihove porodice. Svi smo zahvalni, a posebno porodice žrtava, na podršci koju nam je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pružilo kako bismo i ovaj projekat završili u našoj općini – kazao je Edin Delić, načelnik općine Lukavac, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI