Upozorenje: U narednim danima moguća klizišita na području TK

Prema podacima Kantonalne uprave civilne zaštite vodotoci na području ovog kantona, koji su prethodnih dana bili u porastu, sada su u fazi opadanja. U narednim danima očekuje se pojavljivanja klizišta, a već su prijavljeni u Tuzli, Gradačcu, Teočaku i Doboj Istoku. Kako je kazao direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla Zdenko Tadić vodostaj  Spreče je niži na području općina Kalesija i Živinice, ali i dijelom kojim protiče kroz općinu Gračanica za 22 centimetra, javlja Fena.

“Nažalost, tokom noći vodostaj je bio u porastu na hidroakumulaciji Modrac za 21 centimetar kao i ispuštanje na brani, ali se to ne negativno ne odražava nizvodno. Vodostaj na brani je trenutno 32 centimetra preko preljevne tačke. Ispušta je se 101 kubni metar u sekundi”, pojasnio je Tadić.

Napomenuo je da se i u drugim dijelovima Tuzlanskog kantona voda povlači u korita, ali se očekuje pojava klizišta te se u općinama gdje su već prijavljena prati situacija, a Tadić se nada da će se i ta situacija normalizirati ukoliko ne bude novih padavina u narednim danima. “Značajnije padavine se ne očekuju pa bi moglo doći do potpune normalizacije stanja u Tuzlanskom kantonu”, istaknuo je Tadić.

Na području Tuzle ekipe Civilne zaštite su u pripravnosti, ali je stanje stabilno. Šef Odjeljenja za zaštitu i spašavanje Civilne zaštite Tuzla Miralem Mulać kaže da je situacija u ovoj općini pod kontrolom, odnosno ove količine padavina nisu izazvale veće probleme. “U dnevnim izvještajima imamo prijavljena klizišta, ali tek kada stručne ekipe izađu na teren moći će se reći da li se radi o klizištu ili ne. Prijave koje su bile vezane za broj klizišta, prema našim informacijama, radi se o četiri lokacije. Radilo se o lokacijama iz 2014. godine gdje je problem s površinskim vodama”, kazao je Mulać.

Od prije dva dana na snazi je stanje prirodne nesreće u Doboj Istoku. Pod vodom je oko 160 hektara poljoprivrednog zemljišta. Svi lokalni vodotoci su unutar svojih korita, a trenutno nema poplavljenih objekata.

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI