Užasne scene na putu Smoluća-Šikulje: Ubijene lisice obješene na drveću pored puta (FOTO)

Svakodnevna slika u BiH danas je brutalno mučenje i ubijanje životinja, a iako postoji Zakon o zaštiti životinja, on gotovo da se i ne primjenjuje, te tako zlostavljači prolaze nekažnjeno. Posljednji primjer dogodio se upravo na našoj opštini.

Uznemirujuće fotografije koje su pristigle na adresu naše readkcije, zaista izgledaju ružno i gnusno. Naime, čitatelj našeg portala poslao nam je fotografije ubijenih lisica sa odsječenim repovima kako vise na drveću kraj puta. Lokacija ovih zaista ružnih scena je na putu u Smolućoj, prema Šikuljama.

Počinitelj ovih (ne) djela je nepoznat, a zbog čega je ovako nešto uradio samo on zna. U svakom slučaju ovakav čin je za svaku osudu.

Nažalost, u BiH se zakon uopšte ne sprovodi, tako da nas ništa ne može iznenadit. Nezainteresovanost državnih institucija i građana koji to ne prijavljuju čine začarani krug. Građani smatraju da policija ništa neće uraditi, tako da im takve stvari rjetko kad i prijavljuju.  Ljudi na životinjama najčešće treniraju svoju surovost, te takvim postupcima šalju poruku drugim ljudima da mogu biti neprijatni, drski i opasni, pa je bolje da ih se klone.

Prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, svi navedeni primeri krše član 5. ovog zakona, te bi počinioci morali biti kažnjeni novčanom kaznom od 30 maraka do 10.000 maraka. Međutim, u BiH malo je ko kažnjen za ovakva djela, i sve dok odgovarajuće vlasti ne reaguju na ovakva i slična djela dešavat će se ovakve stvari.

Pogledajte foto-galeriju, pa procjenite da li su ovakva i slična djela za osudu ili ne.

 

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI