Vremenska prognoza: Nadolazeća sedmicia veoma hladna sa snijegom i kišom

Prema najnovijim prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u cijeloj BiH očekuje se promjenljivo vrijeme sve do 26. decembra, širom zemlje očekuju se padavine u vidu kiše i snijega, dok se u Hercegovini prognozira kiša. Nakon porasta temperatura i jugovine koja nas je pratila posljednjih dana, od   17. do 26. decembra vremenske prilike drastično se mijenjaju.

Jutarnje temperature u Bosni prognoziraju se od -6 do -1, a u Hercegovini od 1 do 5 stepeni, dok se dnevne temperature u Bosni očekuju do 4, a u Hercegovini do 7 °C. Kako javljaju hrvatski meteorolozi, u Hrvatskoj se već osjeća prodor hjadnog talasa, a za sutra s enajavljuje snijeg u Lici i unutrašnjosti Dalmacije, prenosi Depo.ba.

Severe Weather objavio je desetodnevnu vremensku prognozu popraćenu satelitskom animacijom na kojoj se vidi kako je hladni val već počeo gutati dijelove Evrope, a stiže i do naših područja.

Vrijeme u BiH za početak sedmice

U ponedjeljak, 18. desembra, u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U centralnim i istočnim područjima povremeno sa slabim snijegom. U Hercegovini veći dio dana malo do umjereno oblačno, a naoblačenje se očekuje poslije podne. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine južnog smjera. U Hercegovini slab vjetar sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0, na planinama do -9, na jugu zemlje od -2 do 2, a najviša dnevna temperatura zraka između -1 i 5, na jugu zemlje od 4 do 7 stupnjeva.

U utorak, 19. decembra, umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa mrazom i prohladno. Jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0, na planinama do -10, na jugu zemlje od -2 do 2, a najviša dnevna temperatura zraka između -1 i 5, na jugu zemlje od 5 do 8 stupnjeva.

U srijedu, 20. decembra, umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa mrazom i prohladno. Krajem dana i tokom večeri u sjevernim područjima sa slabim snijegom. Jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i 0, na planinama do -12, na jugu zemlje od -2 do 2, a najviša dnevna temperatura zraka između -1 i 5, na jugu zemlje od 5 do 8 stupnjeva.

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI