VREMENSKA PROGNOZA: U sedmici pred nama preovladavaju padavine u vidu kiše i snijega

Umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, već prijepodne snijeg na planinamana, a od sredine dana u većini područja, prognoza je Federalnog hidrometeorološkog zavoda za ponedjeljak.

Slično vrijeme će biti i naredna tri dana:

Novo naoblačenje

UTORAK –  Oblačno vrijeme s kišom. Snijeg se prognozira iznad 800 metara nadmorske visine. Prestanak padavina u poslijepodnevnim satima. U noći na srijedu smanjenje oblačnosti.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U noći na srijedu vjetar u Bosni mijenja smjer na jugo.

Temperatura zraka uglavnom između 2 i 6, na jugu zemlje od 5 do 9 stepeni.

SRIJEDA – U jutarnjim satima više oblačnosti na istoku Bosne. U većem dijelu zemlje pretežno vedro. Od sredine dana se očekuje novo naoblačenje. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 0, na jugu zemlje do 2, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8 stepeni.

ČETVRTAK –  Oblačno vrijeme s kišom, na planinama snijeg. Prestanak padavina poslije podne. Vjetar slab južnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 4, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8 stepeni.

Magla se zadržala na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, a na tim dionicama i kolovoz je vlažan. Zbog niskih temperatura moguće je formiranje poledice na vlažnim lokalitetima, posebno na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama i savjetujemo oprezniju vožnju, javljaju iz BIHAMK-a.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Upozorenje vozačima

Zbog urušavanja potpornog zida na dionici magistralnog puta M-14.2 Resanovci-Drvar, saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe i R-454a Bratunac-Drinjača.

Apeliramo na vozače da voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje i zakonski obavezno.

Kategorije
OKO NASVREMENSKA PROGNOZA

POVEZANI ČLANCI