Zamijenjeni nišani na mezaru “Zlatnog ljiljana”, Murgić Muniba zv. Popaj (FOTO)

Udruženje „Zlatni ljiljan“ Lukavac u saradnji sa općinom Lukavac, započelo je zamjenu šehidskih nišana za nositelje najviših ratnih priznanja Armije RBiH „Zlatni ljiljan“.

Danas je na mezarju Kahve u Poljicu izvršena zamjena nišana i za Murgić Muniba zv. Popaj, koji je na današnji dan, prije 23 godine poginuo nedaleko od svoje kuće.

Naše udruženje zadnje dvije godine kao prioritet u svom radu, pored ovih redovnih aktivnosti, ima zamjenu šehidskih nišana. Zahvaljujući pomoći načelnika, uspjeli smo, evo, zamijeniti i drugi. Na današnji dan prije 23 godine oko 11 sati, Popaj je nedaleko odavdje poginuo. Radi se o izuzetnom borcu koji je obišao sva ratišta gdje je išla 212. brigada. Pored njega je leži i njegov brat koji je poginuo kroz mjesec dana. Mene je u duši bolilo kad dodjem ovdje i ja sam se maksimalno založilio zajedno sa udruženjem da se ovaj spomenik uredi i popravi. Bez obzira što postoji žal za našim herojem, osjećamo i dozu zadovoljstva što smo uspjeli u tom zadatku. Mi ćemo nastaviti sa tom aktivnošću. Ostalo je još sedam da se uradi, kazao je Ismet Arapčić, predsjednik UDNRP „Zlatni ljiljan“, Lukavac.

-Prošlo je sedam dana otkako smo krenuli u jedan značajan projekat koji ne košta mnogo novaca ali znači puno. Činjenica da nakon 23. godine mezarno mjesto Zlatnog ljiljana nije bilo obilježeno i prepoznatiljivo, jasno govori kakav odnos imamo prema borcima i istinskim herojima proteklog rata.Suština priče jeste da se vratimo i prepoznamo ono što je najvrijednije, a to su heroji i njihove porodice. Ja sam uvjeren da ovo neće biti epizoda i da ćemo se i dalje vraćati istinskim vrijednostima.Naši zlatni ljiljani su poginuli braneći istinske civilizacijske vrijednosti na ovoj planeti, zemlju koja će bti domovina svih naroda i narodnosti. I danas se građani zahvaljuju i sjećaju Popaja i njegove porodice, a mi ćemo tokom ovog ljeta obići i ostale mezare naših Zlatnih ljiljana i na sličan način riješiti ovu nepravdu koja se dešava njima i njihovim porodicama duže od 20 godina, kazao je načelnik Delić.

Zamjena prvih nišana zamjenjena je sredstvima udruženja „Zlatni ljiljan“, dok će zamjenu preostalih osam nišana finansirati općina Lukavac.

-Toliko godina je prošlo, ali sam zadovoljan što se nišan napokon obnovio. Srce mi je danas veliko i zahvaljujem svima koji su doprinijeli da se ovako nešto uradi, ističe otac rahmetli Popaja, Muhmed Murgić.

Na području općine Lukavac ovo najveće vojno priznanje dobilo je 18 lukavčana. Devetoro ih je među živima, dok je posthumno priznanje dodjeljeno za 9 boraca.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI