Žene u politici: Samira Begić (SDA), pravi je primjer da žene zaslužuju biti u političkom svijetu!

Jedina ženska osoba koja je osvojila mandat u Predstavničkom domu parlamenta Federacije BiH iz Lukavca i uopšteno Tuzlanskog kantona, kadar Stranke demokratske akcije Lukavac, doktorica Samira Begić pravi je primjer kako žene zaslužuju da budu u politici.

Zastupnica u Predstavničkom domu parlamenta Federacije BiH, zadnjim svojim potezom pokazala je da joj je zaista stalo do borbe za svoj grad.

Naime, ovih dana aktuelna tema u našem gradu je ta zašto Lukavac nije dobio status grada? Načelnik Delić je pozvao općinske organizacije SDP i SDA Lukavac da javno osude svaki vid diskriminacije i blokade GRADA LUKAVCA od strane njihovih kadrova u Federaciji BiH, te da se izbore za promjenu ovakvog neprihvaltjivog stava i daju svoj doprinos da Lukavac dobije ono što zaslužuje.

Zastupnica dr.Begić demantovala je da Stranka demokratske akcije blokira to, te je zakazala sastanak sa načelnikom Delićem.

Sastanak koji je je jučer održan u načelnikovoj kancelariji protekao je uspjšno i konstruktivo, a Edin Delić na svom zvaničnom profilu izjavio je sljedeće:

“Zastupnica u Parlamentu Federacije dr. Samira Begić obratila se prijedlogom za sastanak, razmjenu informacija i koordinaciju u djelovanju u borbi da Lukavac dobije zasluženi status grada. Poznato je da sam isticao u više navrata stav da blokada Lukavca da postane grad, nakon što su to mnogi postali sa znatno “nižim” pokazateljima koji se ocjenjuju, nije slučajna.

Zastupnica Begić dolazi iz SDA stranke, a nakon razgovora potpuno sam uvjeren da ona nije bila dio bilo kakvog plana u blokadi Lukavca. Umjesto “traženja krivca” krenut ćemo “tražiti rješenje” i raduje me spremnost doktorice Begić da se u punom kapacitetu angažuje za dobrobit Lukavca.

Ovo je odličan primjer političara koji se bori za svoje političke ciljeve u skladu sa interesima svoje izborne baze i nadam se da ćemo dati svoj doprinos u normalizaciji odnosa između “pozicije” i “opozicije”, pa ma ko bio na kojoj strani. Interesi građana moraju biti ispred stranačkih interesa, a radi općeg dobra moramo sarađivati.Tokom razgovora razmijenili smo niz informacija o aktuelnim temama.”- kazao je Delić.

Zastupnica dr.Samira Begić nakon sastanka, kazala je sljedeće:

“Ovo nije “nastavak” saradnje, nego na neki način početak nadam se uspješne saradnje. Demantujem bilo kakve ili bilo čije izjave da su sa moje strane, ili mojih kolega iz kluba SDA u Federalnom parlamentu, vršene bilo kakve opstrukcije vezano za inicijativu koja je upućena od strane općinskog načelnika Edina Delića da općina Lukavac konačno dobije status Grada.

U razgovoru smo donijeli zaključak da je jako bitno da imamo taj vertikalni nivo saradnje. Mi koji dolazimo iz općine Lukavac nosimo sa sobom jedan vid lokalpatriotizma na višim nivoima vlasti i kao takvi trebamo biti prvi koji će se boriti za interese naših sugrađana, pored svih ostalih građana Federacije BiH. Samo tako projekti mogu biti brže i lakše završeni.

Zakon o raspodjeli prihoda konačno treba da doživi svoje izmjene, obzirom da stalno potenciramo da je TK najmnogoljudniji kanton i samim tim trpimo posljedice nepravedne raspodjele sredstava i moj stav je da trebamo ići u smjeru izmjena ovog zakona.

Izražavam žaljenje da sam za problematiku oko statusa Lukavca saznala putem medija. Uputila sam Urgenciju i iskoristila poslovničku mogućnost da prisustvujem sjednici Zakonodavno pravne komisije. Ukoliko ova komisija ne bude održana, na januarskoj sjednici ću tražiti da se ovaj problem riješi te uputiti inicijativu prema Ministarstvu pravde FBiH da izradi Nacrt zakona o proglašenju Lukavca gradom i uputi ga u parlamentarnu proceduru kao što su to prethodno učinili i za naše susjedne općine.” – jasna je bila Begićka.

Svakako da je upravo federalna zastupnica dr.Samira Begić pravi primjer kako se bori za političke ciljeve i grad iz kojeg dolazi, i dokaz da žene mogu biti doista korisne u politici.

Kategorije
LUKAVACPOLITIKA

POVEZANI ČLANCI