Zima je, pomozite životinjama da prežive hladnoće i minuse

U drugoj polovini januara meteorolozi najavlju ekstremno niske temperature, te osim o vlastitom zdravlju treba povesti računa i o zdravlju životinja, posebno onih koje će zimu provesti na ulici izloženi hladnoći, gladni i žedni.

Kada je u pitanju zdravlje kućnih ljubimaca veterinari posebno skreću pažnju na napoj životinja koje, da bi ostale zdrave uvijek moraju imati dostpnu vodu koja nije zaleđena, jer je u protivnom vrlo loša za mačke i pse. „Nažalost, jako često imamo problema sa životinjama baš zbog napoja. Dolazi do teških infekcija, jako često imamo i upale pluća, faringitis, gastroenteritis, jer jednostavno pas zna da pojede led ili snijeg i tako napravi sebi jako veliki problem“, izjavio je za RTV Slon Ernes Karić iz Veterinarske stanice Tuzla.

Karić savjetuje onima koji pse drže u boksevima da nekoliko puta u toku dana psima ostavljaju mlaku vodu a zdjelu, nakon što se pas napije treba isprazniti kako se voda ne bi zamrznula. Krzno pasa koji žive vani priremljeno je za zimu, ali nije na odomet utopliti boks ili kućicu u kojoj boravi sijenom ili prigodnim materijalima. Za razliku od ljubimaca, sniježne padavine za životinje lutalice su dosta opasnije jer se one kreću i u vrijeme padavina, te se sniježne pahulje zadržavaju na krznu i zamrzavaju.

„Nažalost jako često imamo i dosta smrzotina životinja, a osim pasa tu su jako izložene i mačke. Naravno, kod takvih slučajeva što prije treba utopliti životinju i doći do veterinara da pokuša se spasiti njezin život“, kazao je Karić.

Niske temperature nisu jedini problem pasa i mačaka lutalica. Pronalaženje hrane zimi jako je teško, a čak i hrana koja je dostupna je u zamrznutom stanju te može ugroziti život životinja.

Najranjivije su napuštene životinje, odnosno one koje su vlasnici napustili, jer se takve životinje teško snalaze na ulici i u najpovoljnijim uslovima. Zbog toga iz raznih udruženja za zaštitu životinja ovih dana stižu apeli da se psima i mačkama omogući pristup hrani i topla voda ostavljeni na vidnom mjestu zaštićenom od padavina. Ne treba zimi zaboraviti ni ptice kojima možemo pomoći ostavljajući koji komadić hljeba na kartonu ili u plastičnoj posudi. Ukoliko ste planirali nabaviti kućnog ljubimca zima je najbolje vrijeme da vrata svog doma otvorite nekoj od napuštenih životinja, jer će te na taj način uštedjeti novac i pri tom spasiti jedan život.

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI