21. decembar – Dan rudara BiH

Danas se u bosanskohercegovačkim rudnicima obilježava 21. decembar, Dan rudara, u znak sjećanja na događaje u Husinu 1920. godine.

Rudari su, zbog katastrofalnih uvjeta rada i malih plaća počeli štrajk, a 21. decembra žandari su jakim snagama pokušali ugušiti rudarsko nezadovoljstvo.

Sukob rudara i žandara trajao je sve do 28. decembra, kada je ustanak rudara ugušen u krvi.

U borbama je stradalo sedam rudara, dok je povrijeđeno na desetine rudara i seljaka. Ovaj događaj historija je zapisala kao Husinsku bunu.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH danas će u Sarajevu svečanom sjednicom obilježiti ovaj datum.

Iz tog sindikata najavili su prisustvo premijera Federacije BiH Fadila Novalića, federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića te predstavnika Elektroprivrede BiH nd.d. Sarajevo.

Uz svečanost, prilika će biti iskorištena da se kaže koliko su brojni problemi sa kojima se rudari suočavaju. Dotrajala oprema, koja stvara mogućnosti za povrede, a u isto vrijeme sprečava ostvarivanje kontinuiteta prozvodnih rezultata, jedan je od glavnih problema.

Prisutni su i problemi sa zdravstvenim osiguranjem rudara, kao i problem penzionera koji po godinu dana ne primaju penziju.

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI