Danas se obilježava 15. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika R BiH

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu danas će biti obilježena 15. godišnjica smrti prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

U Narodnom pozorištu Sarajevo bit će održana Akademija kojom će još jednom biti odata počast i poštovanje čovjeku koji je život posvetio borbi za Bosnu i Hercegovinu i dobrobiti svih njenih naroda i građana, saopćeno je iz Muzeja “Alija Izetbegović”.

Alija Izetbegović rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik radio je u više sarajevskih preduzeća.

Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom “Sarajevskom procesu”, kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

Pokretač formiranja SDA

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA 25. maja 1990. godine postao njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA, na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora 1996. godine izabran je za člana a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Nakon deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH.

Alija Izetbegović dobitnik niza međunarodnih priznanja

Dobitnik je niza priznanja i nagrada kao što su Nagrada Kralja Fejsala, medalje Centra za demokratiju iz Vašingtona, a najuticajniji španski list, madridski “El-Mundo”, izabrao je Aliju Izetbegovića 1995. godine za ličnost godine u svijetu.

Istambulški Marmara univerzitet dodijelio mu je 1997. godine titulu počasnog doktora pravnih nauka za doprinos zaštiti ljudskih prava, uspostavu mira ali i kao uglednom pravniku. Na forumu u Kran Montani 1998. godine dobitnik je prestižne nagrade za unapređenje ljudskih prava.

Ostaće zapamćena izjava tvorca Dejtonskog sporazuma Ričarda Holbruka: “Da nije bilo Alije Izetbegovića, danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine“.

Kategorije
OKO NAS

POVEZANI ČLANCI