Danas se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava

Univerzalna (Opšta) deklaracija o pravima čovjeka je temeljni i najznačajniji dokument Ujedinjenih nacija, a time i ukupne međunarodne zajednice, o sistemu ljudskih prava i sloboda. Usvojena je u Generalnoj skupštini UN-a 10.decembra.1948. godine, te Generalna skupština UN-a je 1950. godine usvojila rezoluciju 423 (V), kojim poziva sve države i zainteresirane organizacije da obilježe 10. decembar svake godine kao Dan ljudskih prava.

Deklaracija prihvata sve dotadašnje tekovine razvoja tradicionalnih ljudskih prava, ali i postavlja temelje za uspostavljanje novih generacija ljudskih prava. U preambuli Deklaracije to je iskazano na sljedeći način: „ S obzirom na to da su priznavanje urođenog dostojanstva i jednakih i neotuđivih prava svih članova ljudske porodice temelj slobode, pravde i mira u svijetu. S obzirom na to da je bitno da prava čovjeka budu zaštićena vladavinom prava, da čovjek ne bude primoran da, kao posljednjem sredstvu pribjegne pobuni protiv tiranije i ugnjetavanja.

S obzirom na to da su se države-članice obavezale da, u saradnji sa Ujedinjenim nacijama, postignu unapređenje opšteg poštivanja čovjekovih prava i osnovnih sloboda i njihovo održavanje“. Generalna skupština UN-a je usvojila ovu deklaraciju kao zajedničko mjerilo za sve države u pogledu poštivanja i ostvarivanja ljudskih sloboda i prava. Danas, više od pola vijeka nakon usvajanja Deklaracije, lista sloboda i prava koju ona garantuje djeluje impozantno, naročito zato što još uvijek veliki dio čovječanstva ne uživa ova prava. Nepoštivanje osnovnih ljudskih prava je i dalje rašireno u svim dijelovima svijeta. Nastaju i razvijaju se ekstremistički pokreti koji potiču na povredu osnovnih ljudskih prava. Poruke netrepeljivosti i mržnje izaizvaju naše najveće strahove. Ljudske vrijednosti su pod stalnim napadom.

Moramo potvrditi našu „zajedničku ljudskost“ i vjeru u ljude, gdje god da smo možemo napraviti razliku: na ulici, u školi, u javnom prevozu na društvenim mrežama i sl. Vrijeme za to je sada… Mi narodi možemo zauzeti stav za prava i slobode i time zauzeti jači stav za „više“ ljudskosti. Korakom naprijed trebamo braniti prava: izbjeglica ili migranata, osoba sa invaliditetom, žena, djece, manjiskih grupa, ili bilo koga drugog od diskriminacije ili nasilja.

Ovim putem i AM SDA Lukavac, čestita međunarodni dan ljudskih prava svim ljudima širom planete. Mi njegujemo demokratske tekovine, i nastavit ćemo. Ljudska prava su nešto s čime smo rođeni. Ljudska prava su Bogom data prava. Ljudska prava su prava koja su priznata od strane svih naroda zemaljske kugle.

 

Kategorije
OKO NAS
Facebook Pagelike Widget

POVEZANI ČLANCI