Dječija javna kuhinja u Lukavcu: Općina i općinski načelnik Edin Delić oglušili se na zahtjeve za pomoć kuhinji

Polovinom decembra prošle godine u Lukavcu je otvorena Dječija javna kuhinja, prva ovakve vrste u Bosni i Hercegovini. Da je sve više mališana koji se nalaze u stanju socijalne potrebe u našoj zemlji potvrđuje i informacija da je povećan broj korisnika kuhinje u kojoj je jednom dnevno moguće dobiti topli obrok.

Dječiju javnu kuhinju u Lukavcu otvorilo je Udruženje altruista “Ruke prijateljstva” koje je uz pomoć volontera u početku dnevno obezbjeđivalo do 100 obroka, a danas je taj broj uvećan za još 20 korisnika. “Broj korisnika je povećan, tako da danas dijelimo do 120 obroka dnevno od ponedjeljka do petka.

Potreba za obrocima u danima vikenda također postoji, a kad se steknu uslovi mi ćemo proširiti naše djelovanje”, izjavila je za Tuzlanski.ba potpredsjednica Udruženje altruista “Ruke prijateljstva” Selma Žunić.

Od ranije je poznato da ovaj humani projekt nije naišao na podršku lokalne vlasti, a načelnik Općine Lukavac Edin Delić u javnim istupima je kazao da kuhinja ne ispunjava sve uslove za rad. “Općina se oglušila na naše zahtjeve i mi sada ne tražimo nikakvu pomoć od njih.” Za obroke se snalazimo na naš način.

Svi koji žele hranu nam mogu donirati tako što će posjetiti kuhinju te se lično uvjeriti u način našeg rada. Svima onima koji insistiraju na uplati novca na žiro-račun, mi nakon kupovine namirnica pošaljemo slike te opravdavamo njihovo povjerenje”, istakla je Žunić.

Trenutne zalihe hrane dovoljne su za naredni period, a prema ranijim najavama, Dječija javna kuhinja uskoro bi mogla otvoriti punktove u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

 

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI