FOTO: Održana tribina pod nazivom “Zašto se krše Ustav i Zakoni u OV Lukavac”

Večeras je u prepunoj sali Hotela Lukavac održana tribina pod nazivom „Zašto se krše Ustav i Zakoni u OV Lukavac“.

Organizator tribine bili su trinaest vijećnika Općinskog vijeća Lukavac: DF, SDP, SDU, SBB i Nezavisne liste Dosta je bilo.

tribina-5

„Cilj je da pokažemo građanima da su vijećnici interesne većine okupljene oko stranke SDA licemjeri, i da tamo gdje im odgovara krše Ustav a prozivaju druge za kršenje Ustava i Zakona na nivou Bosne i Hercegovine. Mi ovdje imamo drastično kršenje Ustava. Mi smo to pokazali, a čak je i sekretar Vijeća čija je nadležnost da tumači materijale koji dolaze na Vijeće upozorio interesnu većinu, da krše Ustav i Zakon, da krše Član 3. stav 5 odjeljka 6 ustava FBiH, isto to preuzeto u Ustavu BiH, i Ustavu TK, odnosno preuzeto u Statutu Općine Lukavac, a to je da načelnik i predsjedavajući OV ne mogu dolaziti iz istog konstitutivnog naroda, odnosno iz reda ostalih. Načelnik je kao ovlašteno lice tražio preispitivanje odluke, imali su dovoljno vremena da se upoznaju s tim da krše Ustava. Mi smo na prvoj sjednici a to je dokazano izvodom iz zapisnika sa prošle sjednice“, istakao je u svom obraćanju Sulejman Brkić vijećnik u OV Lukavac ispred Nezavisne liste Dosta je bilo.

Potom se osvrnuo i na naredne planove.

„Mi ćemo večeras imenom i prezimenom protiv svih ovih koji krše Ustav i Zakon Bosne i Hercegovine podnijeti krivičnu prijavu, koju ćemo mi potpisati. Krivična prijava će biti plod večerašnje tribine. Imamo jednu kritičnu masu, imamo 13 ljudi imamo i načelnika koji se ne boje Lukavcu okovanom strahom da pokušaju promijeniti političku klimu.“

tribina-8

Gost na večerašnjoj tribini bio je i načelnik općine Edin Delić.

„Smatram da je ovakav vid komunikacije sa građanima sasvim  normalan i poželjan demokratski metod objašnjavanja građanima šta se to zagovara, šta se to radi, koje su to politike. Građani imaju pravo znat šta vijećnici rade. Ovo nije izborna kampanja ovo je demokratija, ovo je dobro, te ovo mogu predložiti i drugoj strani, ako smatra da treba građanima da se obrati, i ako treba da me pozovu, ja ću se odazvati nije problem“, istakao je načelnik općine Edin Delić.

„Ako izabrani vijećnici, predstavnici naroda prihvate da je normalno kršenje Zakona postavlja se pitanje šta sprečava narod da isto tako ne poštuju neke druge procese koji garantuju prava ovih vijećnika“.

Nakon toga osvrnu se i na blokade u njegovom radu.

„Blokada je u svim inicijativama i pitanjima koje ja prema Vijeću delegiram, prema meni se nastupa veoma nekorektno, i tačke se odbijaju. Mi smo dobili sporazum od Vlade TK koji je puno povoljniji od bilo čega što smo do sad imali. Ta tačka koju sam delegirao da bude među prvim, stavljena je negdje na sredinu, a onda kada smo došli do nje, teatralno su vijećnici napravili pauzu za ručak. Posle te pauze su od odbili prijedlog, tako da odluka nije prihvaćena. To je za mene dovoljan znak da je u pitanju blokada mog rada i ja ću to tako nazvati.“

Svi prisutni na ovoj tribini imali su mogućnost da postave pitanja koja su ih zanimala u vezi rada vijeća, a i rada načelnika Delića.

Kategorije
LUKAVAC

POVEZANI ČLANCI